недеља, 26. фебруар 2012.

Stiže li lagano ili se varam?Jel se i vama čini da se proleće lagano prikrada iza, još uvek ogolelih grana drveća,
 iz trave koja viri izmedju krpica snega, izmedju santi leda medju  talasima reke i onog najvažnijeg, u sjajnijim pogledima uličnih prolaznika? Ja imam utisak da se šunja, oprezno, ali sigurno, kao lavica koja pomno iz gustiša trave u savani prati svoj plen i čeka da mu opreznost popusti. Tako i ono, proleće, sitnim, prepoznatljivim znacima nagoveštava da je već negde tu, iza ugla neke  ulice, iza obronka  snegom pokrivene planine, iza trske u ravnici koja leluja na vetru.
Ovih dana čak i vazduh miriše na njega iako se zima još uvek na mnogim mestima ne predaje, ne popušta. Ipak, nije baš suviše rano da oni koji imaju bašte počnu lagano da se pripremaju da iste ožive novim sadnicama, da poneguju stare biljke, iseku osušene, orežu ruže, da dodaju nešto novo čega nije bilo kao što su npr. biljke koje vole leptiri, bumbari, pčele drvenarice i ostala korisna leteća flota insekata. U to ime evo nekoliko predloga koje su to biljke koje baš vole ti korisni leteći insekti, oni koji vredno oprašuju sve cvetnice, voće i povrće i koji nam svojim prisustvom ulepšavaju vrtove, balkone  i bašte.
Leptiri obožavaju letnji jorgovan, žbun koji cveta veoma dugo od ranog leta, ponekad sve do kraja oktobra. Uživaju da se kao rascvetala krila okupe na cvetovima zvezdana ili raskošnim laticama ehinacee, žalfije, petunije, kadife, koketnog Dragoljuba, mirisne lavande, hajdučke trave ili pupavice. Rado će svratiti i na balkone gde se u saksijama skrivaju koprivice ili ukrasni suncokreti.
Pčele drvenarice se "lepe" na zevalice, ulaze kao u svoj dom u cvetove noćne frajle, u grozdove cvetova viscerije ili u mirisne, slične rajskoj ptici, cvetove lozice orlovi nokti. One ne mogu da odole ni jednom cvetu oblika trube.
Treba li reći da izgledaju prelepo onako velike, pomalo nezgrapne, čupave, a opet na neki svoj način privlačne dok vredno skupljaju nektar iz cvetova radeći u korist i sebi i nama.
Jeste li znali da holandski baštovani imaju u svojim baštama i rasadnicima kućice za bumbare? Naročito oni koji se bave organskim uzgojem voća i povrća.
Ovi , pomalo bučni letači, ne mogu da odole cvetovima paradajza, paprike, tikvice, jednom rečenicom rečeno, nekako su skloniji cvetovima povrća, ali ne odolevaju ni cvetovima voća, naravno i ostalim ukrasnim baštenskim cvetnicama.
Ako volite da vaš vrt ili terasa budu deo prirode na najprirodniji način, toplo vam preporučujem da imate bar po neku od ovih biljaka. Doneće vam mnogo radosnih čak edukativnih momenata.


Eh da, umalo da zaboravim da upitam one koji gaje amarilise. Jeste li počeli da ih zalivate?
Počnite odmah ako želite da vam procvetaju krajem aprila ili početkom maja.
Amarilisi vole da "ćute" cele zime u svojim saksijama na nekom mirnom prozračnom mestu sa veoma malo ili nimalo vode, ali već krajem februara treba početi sa zalivanjem istih da bi nas posle bez malo tri meseca obradovali svojim raskošnim, kraljevskim cvetovima.
Ovo, u vezi amarilisa,  sam naučila od moje dobre drugarice, doktorke Vere Korać, koja se, na žalost, preselila u "Rajska ostrva".
 "Rajska ostrva" su objašnjenje za mog unuka Maksima, gde su ljudi ili dragi kućni ljubimci,  koji su umrli, kojih više nema medju nama.
I da, ja sam počela da zalivam svoj amarilis i jedva čekam da procveta jer je prelep. Ima krupne cinober crvene cvetove i zovem ga Vera, u čast moje drugarice zahvaljujući kojoj sam naučila mnogo toga, izmedju ostalog i negu amarilisa.
Uživajte u ovim danima koji mirišu na proleće koje se bliži i ako vam ovi redovi iole malo ulepšaju život onda smo zajedno učinili mnogo da svoj život oplemenimo i živimo bolje.
*OljaKa

4 коментара:

 1. Ova persona, koja zove sebe Amarilis, ne voli da ćuti uopšte a kamoli cele zime. Ali, što se cveta tiče, saglasna 100%.
  Veoma su mi prijali ovi redovi :-)

  ОдговориИзбриши
 2. Sd me podseti da se uverim- moj amarilis je nestao, valjda je bio u nekoj od onih odbačenih saksija. Moraću da ganjam prodavce ovog proleća, na pijaci na koju ga redovno donose.
  Hvala ti za ovaj tekst.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Molim, molim, i drugi put Neg, znaš da volim da sam korisna :)

   Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)