четвртак, 22. март 2012.

Zeleno, volim te zeleno - Peršun




Proleće je konačno stiglo i na naš, severni deo, zemljinog šara donoseći nam pregršt svežih zelenih namirnica koje se koriste  i u našoj kuhinji.  Lišće i koren  koje svi mi, više ili manje koristimo je i lišće peršuna.
Posle ovako duge zime, kakva je bila upravo prošla, peršun je nezamenljiv deo zdrave ishrane.

U sebi sadrži bogatu količinu vitamina C, B i A. U100g peršuna ima čak
1000 mg kalijuma, što već samo po sebi govori da je od izuzetne važnosti za povećano znojenje i mokrenje, što opet potpomaže čišćenje celokupnog organizma od nagomilanih štetnih nus produkata metabolizma.

Peršun je hranljiva i lekovita biljka. Pomaže kod anemija, gihta, reume, žutice, ekcema, celulita, snižava povišenu temperaturu,  čisti jetru, jača apetit, daje snagu i polet, bistri um..  
Ukrakto, peršun je čistač celog tela. Samim ovim svojstvima bi trebalo da zauzme zavidno mesto u našoj ishrani što on to često nije.

Koristi se i kao prirodno sredstvo za spravljanje tinkture  za čišćenje lica od akni i mitesera.

Vino od peršuna se koristi kao prirodni eliksir za jačanje imuniteta.

Hajde onda  da ojačamo svoj zimom oslabeli organizam i da svome licu damo svež blistav  i zdrav izgled.  Jedimo peršun!

Tinktura od peršuna 

100g peršuna sitno iseckanog, preliti sa 100g čiste komove rakije ili razblaženog apotekarskog alkohola. Ostaviti da stoji 7 dana u mračnom prostoru. Procediti i tinkturom svakodnevno čistiti akne i mitisere. 





Vino od peršuna

10-12 korena peršuna srednje veličine i dve kašike vinskog sirćeta kuvati 10 minuta u
 1L crnog ili belog  vina. Dodati 250g meda i pustiti da vri još 5 minuta. Procediti pa sipati u bocu.
Piti ujutro i u podne jednu rakijsku čašicu napitka.


Нема коментара:

Постави коментар

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)