петак, 20. април 2012.

Promene čine čuda ili kako vam Feng Shui može pomoći da živite boljeUkoliko  želimo da živimo bolje, ispunjenije, bezbrižnije, onda bismo  trebali  da živimo u skladu sa svojim okruženjem, kako sa onim u sopstvenom životnom prostoru, tako i sa prirodom. Sa svakim otvaranjem ulaznih vrata našeg stana, kuće, radne prostorije,  ulazi i sveža energija univerzuma. Prema Feng Shui postulatima energija koja ulazi u naš životni prostor, prostor u kojem radimo, u naše dvorište, svuda, teče lagano i krivudavo. Usput nailazi  na prepreke od stvari, biljaka, drveća, u zavisnosti od prostora po kojem se kreće. Zadržava se u okruženju same prepreke onoliko dugo, koliko je ona svojim oblikom omete u njenom daljem lelujavom prolasku.

 Zakrčeni prostori zadržavaju svežu svežu energiju znatno duže, čineći pri tom da se ona preobražava u stajaću energiju, vremenom tzv. ustajalu energiju, koja sama po sebi ne donosi boljitak, a ni napredak. 
Nameće se zaključak da su sredjeni, nezakrčeni prostori puni životne energije koja osvežava, oživljava i samim tim sobom donosi prosperitet i ako hoćemo i sreću. Stoga nas osnovni princip filozofije življenja u skladu sa okolinom, a i prirodom, upućuje na to da svoje stanove, dvorišta, radne prostorije  i druga mesta gde boravimo mi, ljudi, održavamo u sredjenom, urednom stanju.

Dugo skrivana od ostalog sveta, više od 5000 godina stara filozofija življenja po Feng Shui „pravilima“, donela je, prodorom u svet i naravno, onima koji su hteli da prihvate nešto novo, a dobro, mnogo dobrog, ali samo onda kada se primenjivala odmereno i znalački.

Već niz godina izučavam Feng Shui i podosta od saveta koje on nudi sam primenila u sopstvenom životu. Mnogi moji prijatelji, moja deca, takodje koriste ovaj način življenja, no ne bih da sad nabrajam u čemu im je sve to pomoglo da kroz život idu lakše i da žive bolje.

Onima, koji su još uvek skeptici u vezi te teme, samo navedem za primer reklamu jednog zdravstvenog pomagala:
“ Izgleda šašavo, ali deluje“.
 To pomagalo, donelo je olakšanje mnogima koji su ga koristili i koji ga još uvek koriste, a ja spadam u te takodje.

Ovog puta želim sa vama da podelim par saveta koji  će vam doneti prosperitet, novac, napredak, bolje zdravlje.
 Ne morate biti znalac Feng Shui filozofije da biste ih primenili. Važno je da    postupite po uputstvu i da čekate da stvari počnu da se odvijaju povoljno po vas, a jedan od mastera Feng Shui svetskog glasa, Lilijan Too, kaže, da od momenta primene do početka ostvarenja prodje samo 8 dana.


Pre svega zaista biste trebali da  se odlučite i da najviše što možete raskrčite svoj životni prostor, a to znači da sve ono što vam je višak, sve ono što ne koristite duže vreme, sve ono što vam je nepotrebno, kao i sve ono što vam se ne dopada, poklonite, ili jednostavno bacite!

 Obratite posebno pažnju na uglove, ćoškove, udubljenja!Osvetlite mračne delove stana, posebno kupatilo! Ukoliko isto nema prirodnu ventilaciju, držite upaljeno svetlo bar 4h dnevno, a poželjno bi bilo sve vreme!Izbegavajte postavljanje stola na sredinu prostorije!


Popravite sve pokvareno!


Promenite brisač ispred svojih ulaznih vrata, postavite nov sa detaljima plave boje!


Izbacite suvo cveće! Aranžmani od suvog cveća su, koliko god da su lepi, mrtva energija, a vi treba da svoj prostor osvežite, oživite.

Negujte sobne biljke! Neka budu uredno presadjene u novu, veću saksiju, ukoliko je to potrebno, umereno i redovno zalivene i umivene.
 Bilo bi dobro da to budu biljke kao što su: Krasula, Calathea, fikus Bendžamin, orhideja, šeflera, amarilis, Spatifilum, srećni bambus (lucky Bamboo), afička ljubičica lila boje. Izbegavajte biljke puzavice, padalice, palme, juku, Dracenu, Difenbahiju Agavu ili Bonsai drvca!


    Bacite stare račune!

Držite u svom novčaniku nekoliko zrna pirinča prethodno opranog u slanoj vodi!


Okačite na zid u trpezariji, delu stana gde obedujete, sliku sa punom korpom, tanjirom,  raznog voća!

Održavajte higijenu prostora koristeći slanu vodu!

Promenite stare navike!

Uklonita svoja mentalna ograničenja sopstvenim snagama ili potražite pomoć stručnjaka!

Razmestite svoje stvari na drugi način                                                      
 Učite nešto novo!

Promenite ritam svoje  energije u toku dana!

Za početak, neka vam ovo bude dosta, a ima ga čak  previše, jer ja napisah po onom starom: Od viška glava ne boli!

Probajte! Ništa, ili malo košta, a deluje.
O drugim savetima, vezanim za filozofiju življenja po Feng Shui postulatima, nekom drugom prilikom.


13 коментара:

 1. Ah, radujem se, jer ponešto od ovog radim u poslednje vreme ili redovno. Ipak, ima stvari za koje nisam znala, a koje je lako primeniti. Tako da - ponovo hvala! :o)

  Nada Đurović

  ОдговориИзбриши
 2. Molim i drugi put jer imam nameru da na temu FSh napišem još dosta tog. Sa srećom, verujem da će Vam biti na boljitak.

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala Olja!
  Meni je nekako najteže da odbacim stare stvari, ali ih držim sređene. teško mi je da bude red u mojim materijalima i alatima za kreativni rad, jer nemam adekvatan prostor za rad, pa često sve sklanjam na brzinu. Suvo cveće nemam, bolje je čak i veštačko, kako sam čitala, jer je uložena energija dok je pravljeno, a i radovi od presovanog cveća imaju pozitivnu energiju stavaraoca. ogledalo ne držim naspram uzala. Kupatilo, srećom ima prozor.
  No, sigurna sam da bih puno toga mogla da promenim i preuredim, tako da jedva čekam nastavka.
  Pre neki dan je bio mlad mesec, pa smo svi napravili ček izobilja.
  Hvala ti od srca.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drago mi je ako ti koristi Neno, a verujem da će i više, uz samo male izmene.

   Избриши
 4. Nakon više od godinu i po, ne mogu se pohvaliti. Posebno rezultatima crvenih ulaznih vrata.
  Sigurno da negde grešim.
  Hvala Olja!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Neno, nisam sigurna da grešiš, ali nešto jeste zatajilo ;) Popravićemo uživo, nema druge :)

   Избриши
 5. Hvala draga Olja na savjetima! I sama sam, kad smo se useljavali u novi stan, čitala o Feng Shui i primijenila neke stvari. Kod mene nema suhog cvijeća, stan nije natrpan, stare račune bacam. Ali priznajem da za neke od tvojih savjeta nisam znala, primijenit ću ih :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Probaj! Ne može da škodi, ali može da pomogne ;) Hvala na komentaru Mirna ;)

   Избриши
 6. Sjajni saveti. Neke znam, neke sam sad naučila, a učim i dalje. Da glava ne boli. :)

  ОдговориИзбриши
 7. Ovo zanimljivo zvuči, pokušaću da se u što više saveta uklopim! Hvala, Olja! <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zadovoljstvo je i moje Jeco. Hvala na čitanju. Probaj!

   Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)