субота, 30. јун 2012.

Tušt - zdravlje iz prirode







Tušt (Portulaca oleracea)

Pre skoro više od 38 godina sam saznala za ovu biljku i to, nećete možda verovati, od rodjaka mog supruga iz Jermenije. Sigurna sam, da sam je bezbroj puta zgazila u svom životu do tad, čak i u Beogradu, ali o njoj nisam imala pojma. Jermeni ovu biljku, a i Rusi, zovu tandjur,  ne tanđur ako ste mislili, jer nemam ruska slova da bih je pravilno napisala na žalost. Ja sam je dugo nazivala istim imenom dok nisam saznala da se kod nas ta ista biljka ne naziva tušt, u pojedinim krajevima tušanj, tušac, portuljak, dok je u  selu Perlezu, gde ja sada živim, zovu vrlo simpatičnim imenom,  debeli Janko. Inače, u Perlezu je niko  ne voli.   Čupaju je, satiru, ko god može, verujem ne znajući da uništavaju jednu veoma zdravu i nadasve korisnu i jestivu samoniklu biljku.

Tušt, grančica sa delom korena
Tušt ( Portulaca oleracea), je niska, polegla po zemlji razgranata  biljka. Mnogi je smatraju za korov iako je još od  od davnina poznata  kao jestiva,  čak lekovita biljka. Koristila se još u vreme starih Grka i Rimljana za ishranu.
Sama biljka liči na biljke iz roda sukulenta jer ima sočne, elipsaste debele listove, zadebljale grane crvenkaste boje i zvezdaste, žute, sitne cvetiće u pazusima listova. U ishrani se koristi  ceo nadzemni deo biljke.
 Rasprostranjena je širom sveta pa se može naći u severnim delovima Amerike i Afrike, u Maloj Aziji, Maleziji, Indiji i Kini, odakle i vodi poreklo,  Australiji, ali ne i na Tasmanijskom ostrvu,  na Srednjem Istoku, kao i Meksiku i širom Evrope. Uspeva samo do 800 m. nadmorske visine.
Koristi se u ljudskoj ishrani nadzemni, mladi, sočni deo biljke koji se kod raznih naroda različito i sprema.
U Portugalu je koriste za spremanje supe, Turci je koriste za spremanje salata i nadeva za pitu,  Grci je prže i mešaju sa peršunom, belim lukom, origanom, maslinovim uljem i neizbežnim feta sirom za spravljanje ukusne salate, dok je, već pomenuti Jermeni, spremaju kao svežu salatu sa ili bez belog luka uz obavezno vinsko sirće, ali je i konzerviraju tj. ostavljaju  u teglama kao zimnicu.

Salata od tušta
Englezi i Nemci je takodje koriste za pripremu sveže salate, ali i kao varivo umesto spanaća.

Tušt u sebi sadrži vitamine, A, C i B, kao i minerale kalcijum, magnezijum, kalijum i gvožđe.

Ono što je od velike važnosti je da  tušt više od drugog povrća sadrži u sebi jednu od veoma važnih omega3 masnih kiselina, EPA  omega 3 masnu kiselinu ( eikozapentaenoinsku kiselinu), koje inače ima samo u algama,  plavoj morskoj ribi i u semenu lana. Takođe sadrži i biljne pigmente,  koju sadrži crvena boja stabljike tušta,
 (koje  ima  i  u cvekli npr.), a koji se smatraju za veoma dobre antioksidanse.
 Zbog toga se smatra da pomaže kod ateroskleroze kao i za smanjenje povišenog nivoa holesterola u krvi.
Tušt  sadrži i oksalate kojih ima u zelenolisnom povrću ( spanać, kelj, blitva).
 Veća upotreba se ne preporučuje u trudnoći kao i kod osoba sa lošim varenjem.
Kada se koristi u svežem obliku, u vidu salate,  maksimalna lekovita količina  je tačno koliko se uhvati prstima jedne šake.
U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo čiji sok blagotvorno deluje kod ujeda insekata, naročito osa ili pčela, čak i kod ujeda zmija. Koristi se i kod dijareje i hemoroida.
Jermeni smatraju da čisti krv. Postoje   i iskustva, ponegde i dokazana,  da leči  upalu sluznice usta, da je dobar diuretik, da pomaže kod gastritisa i kod gorušice.
Salata od tušta se sprema veoma jednostavno uz korišćenje isključivo vinskog sirćeta i poželjno je, maslinovog ulja, sa veoma malo ili nimalo soli.
Za zimsku upotrebu ostavljaju se sveže očišćene i oprane stabljike poređane u čistu teglu nalivene rastvorom koji se sastoji od sveže, po ukusu nešto kiselije i slanije vode, sa dodatkom seckanog belog luka.
Tušt je samonikla jestiva biljka koje ima od aprila do oktobra i u prirodi je  možete  naći na siromašnom i  osunčanom mestu.
Koristeći je u svojoj ishrani koristite zdravlje iz prirode, kako ja to često volim da kažem za sve ono što nam priroda nesebično i potpuno besplatno daruje, a što je ne retko od izuzetne koristi za sve nas i što često i ne primećujemo.

22 коментара:

  1. Одговори
    1. Nedavno sam se vratila sa drugaricom iz sela Ratkova. Pokazala mi je ovu biljku i rekla da je jestiva i lekovita ali nista detaljno nije znala o njoj. Sada mogu da je obradujem vasim tekstom .hvala od srca.

      Избриши
    2. Raduje me da ste saznali koliko je ova biljka zaista, kao i mnoge, od Boga data, nama na dobrobit, a sad je, ovih dana ima prilično pa se može ostaviti i za zimu :)

      Избриши
  2. Tust uspjesno otklanja bradavice. Svjeze ubran tust posoliti i dobro istrljati da pusti sok pa pred spavanje priviti na bradavice. Postupak ponavljati dok bradavca ne nestane - nekoliko dana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veoma sam se obradovala vašem komentaru tim pre, što s ste sa mnom podelili jedno, za mene novo saznanje o lekovitom svojstvu tušta. Najlepše hvala :)

      Избриши
  3. Udjoh da vidim šta je to novo - vidi gore, ovaj tekst sam davno podelila na Google.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Neg što delis :). Korisno je, da se podsetimo, ko zna, da saznamo, ko ne zna ;)

      Избриши
  4. Jako volim tušt i često ga spremam- najčešće sa mladim krumpirima, zelenim mahunama, štirom i lobodom na salatu. ..eh da- i još kad mama ispeče prisnicu ispod peke- ništa drugo ne trebam! ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pretpostavljam da ste iz Dalmacije Julija?? Bilo bi lepo da sa nama podelite recept za maminu prisnicu, da je i mi probamo :)

      Избриши
  5. Baš je dobro što si ponovila ovaj stari post. Imam da po celoj bašti, zamalo da ga počupam:-)
    Biće spremljen na razne načine!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Do danas nisam ni znala da je ta trava jestiva. Mozda mi je ostalo jos malo u basti nepocupanog tusta - moram proveriti i probati.
      Hvala Vesna na pinovanju ovog teksta :)

      Избриши
  6. Prošle godine sam prvi put probala salatu od tušta, ali sam u međuvremenu potpuno zaboravila na ovu biljku. Hvala na podsećanju :)

    ОдговориИзбриши
  7. Šteta da se počupa jer je zaista zdrava biljka, višestruko. Drago mi je da sam vas podsetila da se može iskoristiti:)

    ОдговориИзбриши
  8. Ako nisam pogrešila, ja u žardinjerama sa cvećem imam ovakvu travu! Posle čitanja ovog teksta nabrala sam je, oprala, obarila (desetak minuta?), začinila maslinovim uljem, belim lukom, biberom i sirćetom. Pojela. Ako se sutra javim, preživela sam! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bibo, jeste li živi? :D Tušt voli da se "useli" u saksije;) Na zdravlje :)

      Избриши
    2. Živa sam, živa! :D
      Hvala na brizi! :*
      Sad imam novi problem: pustila sam tušt da mi se razvija po saksijama, pa mi guši cveće :(

      Избриши
  9. ha, od pre 2 godine imam tusta .... "tusta i tma" a od proslog leta ga koristim uglavnom za salatu.... a nisam znala sve ove detalje... mada znam da je jestiv !
    vreme je da se obnovi znanje o jestivom bilju ! :)

    ОдговориИзбриши
  10. i svaki put se prijatno iznenadim kada ubašti naletim na mladi tušt, kojeg naravno pojedem odmah

    ОдговориИзбриши
  11. Super tekst, super biljka! Redovno je jedemo, kad je pronađem. Nešto je nema u mojoj bašti i okolini u zadnje godinu-dve, ali svakako je uvek iskorištena. Ubacim je u variva i salate :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za lep komentar Jelena ;) Drago mi je da je tušt deo i vaše ishrane :)

      Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)