понедељак, 10. септембар 2012.

Feng Shui za mršavljenje Ukoliko shodno svojim godinama i težini posla kojim se bavite pronađete dijetu koja vam odgovara da biste pripomogli sebi u postizanju zadovoljavajuće telesne težine ili održavanju iste, nekoliko saveta koje vam preporučuje Feng Shui filozofija verujem da vam neće biti na odmet.

Kuhinja u kojoj pripremamo hranu za sebe i svoje ukućane bi trebalo da bude uvek svetla, ili dobro osvetljena.

Feng Shui pre svega preporučuje pripremu hrane u sređenoj, čistoj kuhinji.

Kuhinja koja je u zelenoj ili plavoj boji, kako zidovi tako i enterijer i posuđe, doprinosi kontroli apetita, te samim tim pogoduje ciljevima koje postavljamo sebi za određenom telesnom težinom.

Izbegavajte enterijer u kuhinjama u kojima preovladava crvena, žuta i oranž boja jer su to boje koje su dobre samo za one koji žele da pojačaju apetit.

Feng Shui savetuje onima koji žele da se oslobode viška kilograma da izbegavajui  posuđe za pripremu hrane kao i za serviranje iste u tim bojama kao i u nijansama istih boja.

Takođe ova filozofija smatra da nema hrane koju treba izbegavati već takvu hranu treba dozirati.
 

Uputno je gajiti na policama ispod kuhinjskih prozora, ako su oni na istočnoj, južnoj ili jugoistočnoj strani sveta, začinske biljke.

Preporučuju se nana, žalfija, ruzmarin, bosiljak i
timijan – majčina dušica.

Ako nemamo prozore na tim kompasnim direkcijama onda se preporučuje držanje svežeg začinskog bilja u staklenim posudama sa vodom koju treba svakodnevno menjati.

Dobrom  Feng Shui prostoru u kuhinji doprinosi i šporet na kome se priprema hrana. On bi tebalo da bude smešten u poziciji da onaj ko priprema hranu uvek vidi onog ko ulazi u kuhinju tj. da mu ulazna vrata od kuhinje nikada nisu iza leđa dok on priprema hranu.

Ukoliko je takva pozicija neizbežna, mada bi uvek trebalo naći rešenje da do tog ne dođe, iznad šporeta treba staviti ogledalo u kojem se može videti odraz kuhinjskih vrata, znači, omogućiti da se vidi ko nam dolazi iza leđa.
 
 
 

Veoma je važno da šporet i frižider nikada ne budu jedno do drugog, ili jedno preko puta drugog. Sudopera takođe nikada ne treba da bude tik uz šporet ili preko puta njega.
 

Ako se ovo ni na koji način ne može izbeći, onda podna prostirka zelene boje ublažava negativnu energiju koja postoji kod takvih pozicija ovih važnih kuhinjskih elemenata.
Zeleno je boja drveta, a kako šporet pripada elementu vatre,
tako drvo ( koje simbolizuje zelena prostirka) hrani vatru, a voda, element kome  pripadaju frižider i sudopera hrani drvo, umesto da gasi vatru.

Najkraće rečeno, ako želite da smršate, jedite iz posuđa plave ili zelene boje!
Deluje sporo, ali je dostižno.

 

9 коментара:

 1. Kuhinju sam nehotice skoro pa uredila po ovim principima jedino je pribor za jelo beo. Ogledalo je neizvodljivo u mojoj maloj kuhinji. U čemu li je keč? :-)

  ОдговориИзбриши
 2. Imam plavu kuhinju i zelene zidove. Na dobrom sam putu :)

  ОдговориИзбриши
 3. Одговори
  1. Korisno je, jel da? Hvala tebi što čitaš ova moja pisanija Neno :)

   Избриши
 4. Одговори
  1. Drago mi je Nikola da nalazite da je tekst interesantan. Hvala na komentaru :)

   Избриши
 5. Moja je narandžasta... Eto zašto sam debela, zapravo. ☺☺☺

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Moja je uvek, do sad bila žuta, kao, zbog gostiju. Više nije. Rešila sam da pozovem FSh u pomoć ;)

   Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)