четвртак, 11. октобар 2012.

Kolač sa više identiteta



Ja uopšte nisam znala da mesim ili da pravim kolače sve do moje udaje, što je bilo mnoooogo davno, ali to za ovaj post i nije tako bitno. No, istini za volju, moram da priznam da sam znala da pravim keks tortu, koju je moj brat obožavao, rolat  sa kokosom od čajnih kolutića, ako se to uopšte računa za kolač, jer ja ga danas računam kao slatkiš. Ipak sam znala da napravim super šne nokle, no i  to je bilo zato što sam ih pravila po receptu iz starog narodnog kuvara, ( godina štampanja 1957.), a kojih je, kada sam ih prvi put napravila, ispalo  oko 2,5 kg, od čega je, opet moj brat, 'ladno slistio polovinu još pre serviranja, uz obrazloženje da ih je probao.
Mramorni kolač

Moram da naglasim, da sam tada, ali i danas, od svih slatkiša najviše volela meso, u svim oblicima. Eh da i tad, ali i sad, volim sladoled, ali onaj pravi, poslastičarski, no to se ne računa u kolače.
Torte nisam volela ni da probam, jer mi nikako nije išlo u glavu gde se dene silan puter u filu, kad ja puter više volim namazan na hlebu.
 Istine radi, moram reći i to da nikada nisam mogla da odolim vanilicama koje je spremala moja baka, kao i lenjoj piti, a boga mi ni štrudli sa orasima, ali, ako je u njoj razmera oraha u odnosu na testo bila 2:1, u korist oraha, naravno.
E sad, sve to džaba kad ja to nisam znala da umesim, što znači da sam kolače konzumirala vrlo retko.

Ali, uvek dođe neko ali, kad sam se udala, a tad je ipak bilo poželjno da mlada zna bar nešto da kuva ili umesi, naročito da bi  nedeljom, posle ručka,  imalo nešto slatko da se prezalogaji.
Sledi zaključak da je meni, kao nekom ko nije bio ni S od  sladokusac, bilo skroz nenormalno da sad ja za nas dvoje, kao, pravim torte, ili pleh kolača koji će da se vuče danima.

Ipak, jednog dana, moja svekrva, a ko će drugi nego ona, dala mi je jedan recept za jedan veoma brz i jeftin kolač. U ono vreme bilo je vrlo moderno da se spremi em brz, em jeftin kolač.
Pod tim brz, podrazumevalo se da se ne bakćeš sa istim duže od jednog sata, a jeftinim kolačem se smatrao svaki kolač u koji nije išlo više od 5jaja.
Taj kolač je imao sasvim obično  ime,  voćni  kolač sa višnjama,  a imajući u vidu da je moj „mračni“ drug voleo višnje, rešim ja i da ga napravim.

Verovali ili ne, uspeo je iz prvog puta i ne samo da je uspeo već sam ja tokom godina razvila varijacije na temu tog čuvenog recepta koji danas kad delim drugima, zovem kolač 8, 6, 4, 3, 2 i 1. Mada, ruku na srce, možete od ovog recepta napraviti mramorni kolač, voćni kolač sa višnjama, sa trešnjama, sa kajsijama ili sa šljivama npr. ali i sa ostalim voćkama po želji.
Zatim od njega možete napraviti već moderne, a i ukusne američke mafine, čak i cup cake kolače, ukoliko ga pravite u specijalnim plehovima sa modlama.
 U ovom kolaču naročito uživaju deca, a kako se zaista brzo pravi, može da posluži i kao prva pomoć kao desert  za iznenadne goste.

Zašto mi se dopao ovaj kolač?
Pre svega zato što se zaista brzo pravi, osim tog, ništa se ne meri na vagi, ne ide mnogo materijala,  a i zato što spada u, kako ja kažem, smuti pa prospi recepte. Nekome će ovo možda zvučati pežorativno, ali ko je ikada radio u tri smene, znaće koliko je vreme važno ljudima koji tako rade, a koji iznad svega žele da njihova porodica između ostalog, ima sa vremena na vreme i dobre i ukusne kolače na trpezi.

I da ne dužim više evo recepta za 8, 6, 4, 3, 2, 1, kolač - mramorni ili voćni kolač, recepta za fine mafine ili za cup cake-ove, ko kako voli nek pravi i uživa.

 U jednu posudu sipati:

8 šoljica brašna
6 šoljica šećera
4 šoljice jogurta
( u izvornom receptu je to bilo mleko, ali je sa jogurtom jedno mnogo milijardi puta bolji)
3 šoljice ulja
2 jaja
1 prašak za pecivo

Umesto praška za pecivo može i jedna ravna  kafena kašičica sode bikarbone, ako istog nemate slučajno kod kuće.

E sad, neko će se možda zapitati kolike treba da su veličine šoljice kojima se mere sastojci? To zavisi od veličine vašeg pleha i vaše želje šta želite da pravite, no najbolje je da to ipak budu šoljice za kafu srednje veličine.

Nemojte da zaboravite da pleh u kojem pečete treba da namažete uljem i pospete brašnom, a ako radite na starinski način, koristite domaću mast.

Masu lepo umutite i sjedinite da nema grudvica i razlijte u podmazan i već pripremljen pleh za pečenje.

I kao što sam već rekla ako želite da to bude voćni kolač, odozgore lagano pospite višnje ili trešnje, bez koštica, jednu po jednu, ili poređajte polutke kajsija, ali okrenute kožicom ka testu, ili šljivama, takođe okrenute kožicom ka testu, ili pospite suvo grožđe.

Ukoliko želite da vaš kolač bude sa jabukama, jabuke oljuštite i isecite ih na tanke kriške. Takođe, pečen kolač, ako je sa jabukama, po vađenju iz rerne premažite sirupom od šećera i pospite seckanim bademima npr. pa opet vratite kolač u rernu na par minuta.

Međutim, ako  želite da od ove mase napravite mramorni kolač, onda u 1/3 od umućene mase dodajte dve kašike kakaa. Prvo sipajte 2/3 žutog  dela od  testa u pleh, a zatim preko njega razlijte braon masu.
Potom viljuškom, lagano, uzdužno, prođite kroz masu u plehu da bi ste izmešali obe mase mestimično.

Kolač se peče u zagrejanoj rerni na temperaturi od 175 stepeni Celzijusa 30 – 35 minuta.
Seče se na kocke i posipa se prah šećerom.

Oni koji vole da  prave mafine,  neka u modle sipaju masu do pola, a onda u sredinu stave voće po želji, višnju ili trešnju ili pola kockice crne čokolade npr.

Ovaj kolač možete praviti i u „crnoj „ varijanti, što znači da možete dodati mlevenu čokoladu u masu ili kakao.

 Ukoliko se odlučite za kakao, neka to ne bude više od 4 kašike, jer kakao čini da kolač bude tvrđi.

Možete ga ispeći i u kalupu za kuglof, a onda dati mašti na volju pa ga preliti šećernim fondan prelivom, ili čokoladnim prelivom, ukrasiti perlicama  i sličnim ukrasima po sopstvenoj želji.

Kolač je,  kao što ste već sigurno zaključili, kao kameleon, menja izgled, ali samim tim i ukus, po želji konzumenta.

No, verujem da ćete se i sami saglasiti sa mnom da je ne samo jednostavan već je i brz za pravljenje, a i odgovara svačijem džepu te samim tim ima veliku šansu da zauzme visoko mesto u brzoj kuhinji svake žene.
Osim tog nema veliku kalorijsku vrednost te se može smatrati jednim umereno „opasnim“ po povećanje telesne mase, naravno, u pravoj meri.

Prijatno vam bilo!



8 коментара:

  1. Ko sem mene ovo čita u pola 3 ujutro i šizi!?
    Pravim obavezno!

    ОдговориИзбриши
  2. Eh da sam znala da si budna pa da ti se pridružim u šizenju jer i meni noćas nije hteo san na oči, a koliko znam, nije bio pun mesec? Obavezno napravi, mislim da će ti se dopasti i javni koju varijantu si koristila za početak. I da, zaboravila sam da napišem da to može da bude i voće iz kompota, razno znači, ali kako su naše žene pametne, ukapiraće one to:)

    ОдговориИзбриши
  3. Poznat mi je recept, ali ne i varijacije na temu... i hvala na tome.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, recept je vrlo star i mora da je obigrao bar pola sveta, bar ovog našeg podneblja, ako ne i dalje, ali je definitivno univerzalan i zasigurno uspešan, tako da je zbog tog zaslužio da ga stavim na blog. Drago mi je da će ti koristiti i za neke druge ideje:)

      Избриши
  4. Predivan recept, dugo nisam mogla da nađem izvornu verziju, kakvu sam jela u detinjstvu, i to je to. I, stvarno ništa nije slučajno, pa ni to da sad nađem ovaj blog. :) divno...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Raduje me da i vi, kao ni ja, ne verujete u slučajnosti. Posebno me raduje da je to baš ono za čim ste tragali odavno. Recept jeste vrlo star, ali je definitvivno izuzetno kvalitetan i nema onih kulinarskih začkoljica koje učine da i kad nešto uradimo sve po receptu, ipak ne ispadne to baš to. Pa, svratite opet, uvek ste dobro došli tim pre što se ovde uvek mogu naći neke "stvari iz davnina".

      Избриши
    2. Prewlepa priča sa odličnim receptom, probala sam i odličan kolač sa svežim šljivama napravila
      Hvala Olja na receptu i priči

      Избриши
    3. Hvala na poseti i poverenju draga moja Denka. Na zdravlje!

      Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)