недеља, 14. април 2013.

Praziluk, nepravedno zapostavljena zdrava namirnica




          Praziluk, povrće koje često koristimo u pežorativne svrhe, naročito kad hoćemo da podvučemo da je neko stigao u veliki grad i ostao onakav kakav je bio u izvornom izdanju, a na žalost, mnogo manje ga koristimo u npr. svakodnevnoj ishrani.
Oni, koji imaju priliku da žive u predelima naše zemlje gde je kultura korišćenja ove biljke uobičajena, znaju koliko ima blatgotvorno dejstvo na zdravlje u celini.
Jer, praziluk je biljka bogata antioksidansima, zadovoljavajućom količinom vitamina A, C, B, i E kao i folnom kiselinom. 
Ako se zna, čemu ovi vitamini pripomažu, zna se i koliko je zdravo koristiti ga u ishrani.
Osim vitamina, praziluk sadrži u sebi oligoelemente; 

  • Fe ( gvožđe),
  • K( kalijum), 
  • Ca (kalcijum
  •  P (fosfor). 
Kao takav ima uticaja:

  •  na dobru krvnu sliku, znači, spada u sredstvo za prirodno suzbijanje anemije
  •  dobar je diuretik, čime poboljšava funkciju bubrega jer sadrži kalijum
  •  smatra se dobrom namirnicom za profilaksu osteoporoze zbog sadržaja calcijuma u sebi, kao i za zdravlje potpornog aparata (kosti i zglobovi).
  • kako ima u sebi i dosta tzv.“kabastih“ materija smatra se pogodnom namirnicom za dobro zdravlje digestivnog trakta.
  • mala količina šećera u praziluku, ali isto tako i mala količina soli, čine ga dobrom osnovom za redukcione dijete, a posebno i zato što ima 86 % vode.
Praziluk se, na svu sreću, lagano izvlači iz kulinarskih fijoka i od njega se sve više pripremaju raznorazna, ukusna i zdrava jela; čorbe, složenci (musake), a postaje i nezaobilazna zamena za crni luk jer se lakše vari.

Praziluk i sva jela od praziluka veoma volim, a naročito, pitu od praziluka spremljenu baš na južnjački način. Posebno volim posnu pitu od praziluka jer mi je ona mnogo zdravija varijanta od one sa jajima, a i pogodna je za vreme kada se posti.

                                                       Posna pita od praziluka

Potreban materijal za pravljenje pite:

3 komada većih praziluka, celih
400g kora za gibanicu
1 kafena kašičica aleve paprike
1/2 kafene kašičice mlevenog bibera
3 supene kašike ulja
2 supene kašike griza
1/2 kafene kašičice soli

Za preliv:

2 dl vode
1/2 kafene kašičice praška za pecivo ( ako imate kiselu vodu onda vam neće trebati)
2 supene kašike ulja
Sve zajedno umućeno u jednoj šolji!

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni C!


Sva 3 komada praziluka pažljivo očistiti od spoljašnjih, suvih listova i korenova pa uzdužno iseći. Uzdužno isečene komade iseći na poprečne, tanje komade.

 Ja ovo radim kuhinjskim makazama, jer mi je tako brže i lakšeJ
Sve isečene komadiće staviti i ucediljku i pažljivo oprati pod tekućom vodom. Ovo je veoma važno da se odradi jer listovi praziluka rastu u krug pa se često između njih može naći čestica zemlje.
Oprane komadiće staviti u veću činiju i u njih dodati; alevu papriku, mleveni biber, ulje, so i griz. Ukoliko nemate kiselu vodu, onda u nadev dodajte ½ kafene kašičice praška za pecivo.


U dve kore, (nemojte uzimati od jednom po dve kore već ih prethodno razdvojte), na ivicu, stavite kašikom nadev, otprilike od ove količine ide po 3-4 supene kašike normalno napunjene, ali i malo, „poprskajte“ nadeva po ostalom delu kore i nešto čvršće, uvijte nadevene kore u rolat.



Ređajte u okruglu, uljem podmazanu  tepsiju ili pleh.










Kao sukana, a nije
Kad potrošite sav nadev prelijte zavijenu, nepečenu,  pitu, izdašno je izbušite viljuškom i ostavite da odstoji desetak minuta.
Smanjite temperaturu zagrejane rerne na 175 stepeni C i pecite pitu 30-35 minuta!
Prijatno!




PS: Sukana, lokalni izraz srpskog jezika koji se koristi na jugu naše zemlje; Nišu, Vranju, Leskovcu, Prokuplju i u svim predelima Suve i Stare planine, a označava ručno, pravljeno i oklagijom tegljeno testo za pite.
Neka mi oproste oni koje sam možda izostavila sa ovog spiska:)


12 коментара:

  1. Uh Olja, da ti znaš kako ja volim ovu biljku...redovno je koristim i mora ga uvek biti u frižideru. Pita mi se jako sviđa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko i ja ga mnogo volim i spremam mnogo jela od njega. Drago mi je da ti se pita dopada, a veruj na reč dopašće ti se tek kad je budeš probala izistinski:)

      Избриши
  2. Neki dan sam pravila salatu od prazluka i suvih paprika malo pecnutih na rignli, a inače se u mom kraju sprema ista samo sa probarenim paprikama. Mada, ja više volim onu, seckani praziluk i prepeceni seckani orasi. A skoro sam pravila musaku od praziluka , imaš recept na mom blogu, toplo preporučujem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim musaku od praziluka, ali sigurno ću da pogledam i tvoj recept, možda mi se više dopadne od mog:)

      Избриши
  3. Ja ga obožavam! I u čorbicama, i u pitama i svakako-nekako. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isto<3. Još kad bih imala više mesta u mojoj baštici u kojoj se igram, uzgajajući eko povrće, pa i njega da posejem, bilo bi mi super:)

      Избриши
  4. Joj, ja ga u poslednje vreme u sve živo trpam, počinjem da ga koristim i kao dominantnu namirnicu u nekim jelima! :)) Jako lepa pita i poučan članak!

    ОдговориИзбриши
  5. Intuicija je čudo, a da često i ne primetimo da nam je ona pripomogla, da odradimo nešto ili prisvojimo neko ponašanje dok nas neko ne podseti:) Bravo "Ime Hrane", za korišćenje praziluka u višenamenske svrhe u ishrani. Inače, pita je zaista odlična:)

    ОдговориИзбриши
  6. Ja tanke strukove mladog praziluka sečem na cevčice, kratko izblanširam u tiganju (pazim da se ne raspadnu) i začinim kao salatu. Blanširanje mu taman "ubije jačinu" a ne bude preterano kuvan :)

    ОдговориИзбриши
  7. Jao, jao, sad sam od ručka al' bih sva ova jela od praziluka koja pominjete komotno sad mogla da jedem. Imam ja jedan dobar recept za praziluk sa svinjskim mesom, u tome mogu da se udavim, moram samo mamu da pitam kako tačno ide.

    ОдговориИзбриши
  8. Волим празилук, ову варијанту пите нисам пробала, мораћу и то што пре.
    Највише ми се свиђа p.s. Иначе, моја баба (родом из околине Власотинца) је оклагију звала сукаљка, јер се њом сучу коре. Много ми леп тај назив, хвала што си ме подсетила :)

    ОдговориИзбриши
  9. Kod mene praziluk uopste nije zapostavljen, a najvise ga volim u salati - sok od paradajza i praziluk, sa malo soli i bibera. Prebranac sa prazilukom mi je mnogo ukusniji, kao i bilo koja pita. Nekada u fil za pitu znam da stavim i sampinjone, bude super.
    Tvoja pita odlicno izgleda, nisam je nikada pravila ovako da je zalivam. :)
    Inace, kore sucem rucno i imam gomilu fotografija spremnih da se uoblice u jedan post, samo treba mnogo da se pise. :))

    ОдговориИзбриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)