недеља, 30. март 2014.

Feng Shui bašte i dvorišta


Ovih dana, kako se sunce konačno osmelilo da pobedi sumorne oblake i najzad zagrejalo atmosferu i ljude, motaju mi se misli vezane za moju baštu i radove koji me očekuju u njoj. Setih se, da možda i mnogi od vas imaju bašte i da eto, mogu da podelim svoje skromno znanje iz Feng Shui filozofije, ali ovog puta, vezano za baštu i dvorište. Tim pre, što kako vidim, rado, najviše čitate upravo tekstove vezane za Feng Shui.
Već ste imali prilike da saznate ovde da životna energija Či, shodno shvatanjima Feng Shui filozofije, treba da cirkuliše neometano, lelujavo i da samim tim uslovi da se i mi u svom okruženju, ako joj omogućimo upravo nesmetan tok, osećamo prijatno, ali i zdravo. Nema pomeranja u tom postulatu kada je uređenje bašte i dvorišta u pitanju te shodno tome, omogućiti ČI energiji da nesmetano teče kroz našu baštu i dvorište, omogućujemo brz, zdrav napredak svega u njoj, a i naš boravak u istoj okrepljujuć po nas same u svakom pogledu.
Svima koji žele da im bašta bude uređena po Feng Shui principima, preporučuje se da se upoznaju sa Ba Gua teorijom da bi je uredili najbolje moguće .
Bilo bi dobro da je oblik naše bašte poželjnog i pravilnog oblika, ako se gleda na najbolje Feng Shui rešenje, ali to često nije slučaj, što zbog konfiguracije terena, što i zbog veličine, tj. granica dvorišta tj. placa. No, kao i za sve do sad, Feng Shui omogučava da se sve nepravilnosti lako neutrališu, a po neke i sasvim otklone.
Postoje neka “pravila” sa kojima smo se već susretali u tekstovima sličnim ovom, a ona su vezana za izbor boja, oblika i veličine predmeta, u ovom slučaju biljaka, stabala ili žbunja u bašti.
Feng Shui pre svega preporučuje da ograde naše bašte budu, od prirodnog materijala, što podrazumeva korišćenje stena, terakote ili pak žive ograde.

Najbolja ograda je ograda od bilja tzv živica, jer ona ima višestruku korist. Pravi granicu, prirodnu, sa susednim dvorištem, čuva od vetrova, ako ih ima, neutrališe buku, osvežava vazduh i omogućava očuvanje privatnosti na najlepši i najbolji mogući način. Ostavlja se da izbor bude slobodna volja stanovnika, ali se skreće pažnja da ograda nikada ne bude suviše niska, posebno ona koja se nalazi iza kuće.
Niska ograda iza kuće slabi jačinu, kako kuće, tako i njenih stanovnika. Savet je da u sklopu ograde ili kao dekor dvorišta, iza kuće budu posađena viša stabla, kao što su borovi, kedrovi ili hrastovi, jer oni simbolišu čvrstinu i jačinu. Gledano šire, svako drvo čvrste građe, bukva npr., bi svojom simbolikom moglo da ovaj prostor učini i lepim i sigurnim, a opet, da zadovolji “pravila” Feng Shuia.
NIKADA ne saditi visoko drveće tik uz samu kuću, jer korenje stabla slabi energiju kuće.
Međutim, u slučaju da ulazna vrata naše kuće gledaju na neki prizor koji nam se ne sviđa, na ruševnu kuću, na groblje, na bogomolju, na elekrični stub ili trafo stanicu, onda se na tom delu, kao ograda, takođe postavlja, sadi, više drveće, kako bi iz vidokruga otklonilo izazivače Šar Či enegije tj. štetne energije koju šire ovakve pojave.
Veoma je važno da i izbor cveća, žbunja i drveća, koje ćemo posaditi u svojoj bašti bude pomno odabran. Ovde se pre svega misli na kolorit i visinu sadnica. Preporučuje se da se ne koriste previsoki žbunovi, ali i stabla, kako ne bi pravili barijere i zaklanjali pogled.
Energija treba slobodno da plovi preko i oko posađenih biljaka i sadnica, a ne da zastaje kod istih, ako su one glomazne ili previsoke, jer bi zaustavljena energija izgubila svoju prvobotnu zdravu snagu i stajanjem, predugim zastajanjem, bi se pretvorila u stajaću, negativnu energiju..
Primera radi nikada ne treba saditi visoko drveće ili žbunje ispred ulaznih vrata u kuću, jer se time ograničava i ometa nesmetan priliv životne energije ČI da uđe u kuću.
Čak više, Feng Shui smatra da deo ispred kuće, koji je deo ulaza, bude širok, bez velikog rastinja. Ovde se preporučuju biljke cvetnice i mali žbunovi, kao i mala stabaoca kao što su npr. Japanski patuljasti javor, dok bi boja cveća trebalo da bude usklađena sa Ba Gua šemom.


Kao izrazito jak simbol, koji doprinosi prosperitetu kuće i svih članova domaćinstva, preporučuje se i postavljanje male fontane u ovaj deo bašte, ispred ulaza u kuću, čiji će mlaz vode UVEK teći u pravcu ulaznih vrata kuće. Žubor vode deluje umirujuće, ali često i podsticajno.
Ko ima sreću da ima veliku baštu ili dvorište, uvek u njoj može pronaći mesto da napravi bazen za plivanje ili malo, veštačko jezerece u kojem bi slobodno plivale zlatne ribice i raslo barsko bilje. Korist i simbolika ovog ukrasa bašte, prema Feng Shui filozofiji je velika.
Dobar Fneg Shui bašte oslikava i uključuje tri osnovna elementa; vodu, kamen i biljke.
Voda je životvorna, a posebno ako teče i ako u sebi ima života. Osim tog ona mami i ostale stanovnike prirode da budu česti posetioci, a po nekad postanu i stanovnici takvih bašti, kao što su razne ptice, leptiri i korisni insekti poput pčela, bumbara, buba mara i dr.

Život u harmoničnoj sredini u kojoj imaju dovoljno hrane i vode, privlači sve njih, što samim tim uslovljava da se u bašti odvija jedan nesmetan proces lepog suživota, kao deo sveobuhvatne prirode i okruženja.
Ukoliko niste u mogućnosti da imate ni fontanu ni mali bazen, bilo bi lepo da u jednom delu bašte, napravite pojilice za ptice, leptire i insekte, jer ćete njihovim prisustvom u svojoj bašti povećati količinu pozitivne, ili Či energije. Za ovo rešenje se preporučuje jugoistočni deo bašte, ali mana ovakvog rešenja je što posude koje služe u tu svrhu treba često da se prazne i peru i da im se stalno menja voda.
No, ako   se ima u vidu kolika je njihova korist, onda je to zanemarljivo i smatra se kao deo održavanja forme i lepote bašte.
Pomenula sam prisustvo kamena u dobro uređenoj feng Shui bašti. Kamen ima svoju simboliku i kao takav predstavlja črstinu, postojanost, a u kombinaciji sa pravilno raspoređenim biljkama, omogućava kako dotok dobre energije, tako i njeno zadržavanje u okruženju. Često se korišćenje malih kamenih baštica u dvorištu koristi kao jedna vrsta prirodnog paravana za neugledne delove u njoj.


Izbor cveća je takođe ostavljen slobodnoj, individualnoj volji i ukusu stanovnika kuće, bašte i dvorišta. Ipak, posebno se preporučuje korišćenje cvetnica bele boje. Cveće bele boje pruža svetlost i zdrav je kontrast preovlađujućoj zelenoj boji lišća i travnjaka.
Savet u vezi sadnje biljaka cvetnica je da se potrudite da prema Ba Gua šemi sadite cveće određene bolje na mestima koja će njima biti najbolja. Tako se npr. preporučuje da se cveće žute, crvene i narandžaste boje sadi u južnom, severnom i jugozapadnom delu bašte.
Cveće plave, lila, srebne, zelene i bele boje, saditi u istočnom, jugoistočnom, zapadnom, severozapadnom i severnom sektoru bašte.
Prateći objekti kao što su statue, baštenski nameštaj su dobro došli u uređenju bašte po postulatima Feng Shuia jer predstavljaju život u toku i kao takvi doprinose dobroj energiji bašte i dvorišta.


Dobro uređena Feng Shui bašta odiše spokojem, harmonijom, skladnim koloritom uz prisustvo svih činilaca prirode u smanjenom obimu i mami da se u njoj provodi vreme u opuštenoj atmosferi i sa uživanjem.5 коментара:

 1. Kod mene nije početni uslov ispunjen, bašta je ograđena. Da nije tako ne bi ni jedno drvce opstalo preko zime od divljači. Što se tiče boja to je Ok. Ogradu pokrivamo zasadima raznog žbunja i puzavica i to je to.
  Koristan post u svakom slučaju!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Bašta i treba da je ograđena :) I dobro ste to odradili ako ste, kako kažeš, ogradu "oživeli" uz pomoć biljaka puzavica :)

   Избриши
 2. Vrlo lepo, Olja, hvala što si znanje podelila sa nama.

  ОдговориИзбриши
 3. Prelijepo uređenje okućnice. Oduvijek sam maštala o takvom dvorištu! Jako volim kamenjare a ovaj je stvarno lijepo uređen. Najljepša uređenja su upravo ona minimalna.

  ОдговориИзбриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)