четвртак, 25. септембар 2014.

Postoje mesta kojima se rado vraćam

Fontana "Vrelo"
Ne sećam se ko je rekao da su oni,  koji su bili ili obišli hiljadu mesta,  imali ispunjen život. Broj mesta koje sam obišla i u kojima sam bila je impozantan, trocifren, ali ima još do te hiljade. Sve se nešto mislim, nije li to zato što ja volim da se vraćam u mesta koja mi se sviđaju, koja na mene ostave poseban utisak, više puta, ali, u nedoumici sam. 
Može li obilazak istih mesta da se broji u tu brojku od hiljadu? Ma znam da ne može, al' bi sve, nekako volela da se i to računa :)
 Kako god, prošle godine sam bila u Soko Banji i kako onda nisam to zabeležila primereno, reših da ove godine ispravim nepravdu, tim pre što mi je namera da postanem redovni posetilac iste. 
Ozren
Da, Soko Banja mi se dopada i kao i kod mnogih mesta, sela, varoši, gradova, koje sam videla, bila u njima ili ih  obišla samo, ostavila je jedan samo svoj trag, koji me eto, tera, da joj se vraćam i vratim ponovo.
Soko Banja je mali grad, varošica, smeštena podno planine Ozren i sama je, upravo
 zbog tog, sva u uzbrdicama i nizbrdicama koje su, dušu dale da šetaš, da povećaš ili obnoviš sopstvenu kondiciju. 

Šetalište u centru Soko Banje u rano jutroVazduh je kristalno čist i ima neki poseban miris. Samo mesto bi, kao i mnoga mesta u našoj zemlji, uostalom, moglo da bude mnogo uređenije, tim pre što je jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u nas, no, svakako ima jednu rustikalnu draž provincije koja mene privlači. Park "Banjica"


Ipak, ono što mi se posebno dopada u Soko Banji su ljudi. Nasmejani, ljubazni, otvoreni, spremni da pomognu, da se našale, a to je ovih poslednjih godina poprilična retkost u našoj sredini. No, da ja ne bih previše dužila volela bih da uživate i sami u ovim slikama Soko Banje koje je moja nevešta ruka ovekovečila ove godine.

Reka Moravica
Reka Moravica - plaža "Župan"


Vodopad Ripaljka

Reka Moravica-
"Preko kamena u reci nikada ne teče ista voda"
(kineska poslovica)

Dogodine  u maju, opet ćemo se družiti Soko Banja, njeni meštani i ja i opet ću nastaviti da obilazim sve ono što još nisam videla, a verujte mi na reč ima toga dosta.

7 коментара:

 1. Bila dva puta. Jednom u novembru kad je sve pusto, a drugi put u julu kad je poznati "Mermer" prepun šetača. Nama je lila kiša danima, ali smo svako lepo vreme koristili da što više šetamo. Jedino je Ripaljka bila s malo vode, ali vazduh na Ozrenu je toliko čist da opija. Išli smo i do restorana u Pećini na jagnjetinu, ali nje nije bilo :( Ostala nam je u sećanju lepinja s kajmakom na šetalištu, jer je ćerka celu noć provela u kupatilu povraćajući :(
  Ima dobrih restorana u etno stilu, nama je omiljeni bio u sokačetu: hrana vrhunska, bogata i sve sveže. izvikani Župan nam se nije svideo zbog velike gužve, a malih porcija. Sve u svemu Sokobanja je lepa destinacija za odmor, punjenje baterija i čišćenje pluća :) Još da su bolji putevi do tamo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Samo da me zdravlje služi idem opet, u maju, a bili smo dva puta, kao i ti. Volim da se vratim tamo gde mi se sviđa, a Soko Banja mi se sviđa sa svim svojim lošim putevima, ulicama bez trotoara, ma sviđa mi se ;)

   Избриши
 2. Pu pu pu! Hitno promeni ovo "ako dragi Bog da da je dočekam". Slutiš nešto??? Brrr,naježih se,a i ne pozanjem te. Da znaš samo koliko sam gluposti ovako rekla u životu i ostvarile su se. Nažalost.

  ОдговориИзбриши
 3. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 4. Hvala ti za ovu reportažu. Na žalost, ja sam vrlo malo putovala, pa je moj spisak mesta mnogo kraći, a u Soko Banji nikada nisam bila. Drago mi je što je upoznajem kroz tvoje opise i fotografije.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drago mi je Neno da ti se ova kratka, slikovita reportaža dopala, no, ona je mali deo kojim Soko Banja privlači ljude da dođu u nju ponovo.

   Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)