субота, 30. мај 2015.

Tikvice a la mamma





Več sam pisala o tikvicama.  Da ponovo pišem o njima, ponukali su me neki komentari ovih dana u smislu; ne volim tikvice, bljak, dosadno povrće i tako to.

Ne bih ja, da sad nešto posebno pričam o hranljivosti tikvica i njihovom sastavu, jer sam poneku rekla o svemu tome  u prethodnom postu, što ako vas interesuje  imate lepo napisano ovde.

Nego, da pređem na stvar.

Kao i svi, i ja svoju mamu smatram najboljom kuvaricom na svetu. Ona to nije bila, mislim kuvarica. Bila je ona multitasking i multipraktik žena, kako to sad kažu mlade osobe ženskog pola, za ženu koja ume da radi mnogo tog u isto vreme, a pri tom je i mnogo praktična, tačnije, vična mnogo čemu.

Ipak, pravde radi, moram da naglasim da su takvog kova bile mnoge žene sa ovih prostora vaspitavane u tzv. starovremskom duhu. Mnoge od njih su mnogo tog prenele i na svoje ćerke, ukoliko su ih imale, što je na neki način dobro jer se to znanje prenosilo dalje, ponekad, s kolena na koleno.


Tako je moja mama bila vrlo nadarena osoba za mnogo stvari. A sve su bile smeštene u jednu figuru, opet bi mladi rekli, metar i želja da poraste, znači u nekog ko je bio veoma malog rasta.
Znala je ona da kaže, da se otrovi u malim bočicama čuvaju, što je opet govorilo u prilog tome da su to osobe kod kojih su sakriveni mnogi kvaliteti.

No, da ne dužim, shvatili ste, ovaj gore pomenuti naslov, ima veze sa mojom mamom i načinom njenog kuvanja.
Ona ne samo da je izvanredno i ukusno kuvala već je imala dar da pojedina tradicionalno kuvana jela modifikuje na svoj, novi i jedinstven način.
Biće da sam to i sama od nje nasledila, po onoj staroj, iver dalje od klade ne pada.

To bi trebalo da znači, da osim već opisane tzv. čorbe od tikvica na brzopotezan način, u svom jelovniku imam i kuvane tikvice na sličan način.
Pa u čemu je onda tu razlika, zapitaće se neko?


U tome što se koriste cele tikvice, sa korom, pod uslovom da znate ko im je proizvođač, a kako ja godinama gajim svoje tikvice, na jednom parčetu zemlje u bašti veličine 5x5m, tako i to biva.
Jelo ne sadrži zapršku, što je dobro za sve koji su na LCHF dijeti, a koji bi da “pojedu nešto i kašikom”, kao i ostalima, posebno onima osetljivih na gluten, a takvih, znamo da ima podosta, takođe i onima koji jednostavno vole zdrava, niskokalorična jela, kao i svima koji žele da se hrane ispravno.

Auh, al nahvalih ove tikvice, kao da ih je sam Gordon Remzi prvi izmislio, ili čak Džejmi Oliver.
Verujte na reč, one to i zaslužuju, jer su po receptu kad se oni još nisu ni rodili i dok se meso nije mlelo već sitno seckalo nožem.

Punjene tikvice a la mamma



Nadev: 

 500g mešanog mlevenog mesa
1 crni mladi luk srednje veličine
1 beli mladi luk srednje veličine
1 jaje
1 kafena kašičica aleve paprike
malo bibera
soli po ukusu

Sve ovo lepo izmešati, dobro izraditi da postane homogena smesa i time napuniti sveže tikvice po izboru; cukini, bele, zelene, okrugle ili dr.
Ovog puta ja sam koristila, mlade, bele tikvice, 4 komada srednje veličine.   Oljuštene tikvice sam presekla na pola, jer tako više volimo, a i ukus samih tikvica se više oseti u tečnosti u kojoj se kuvaju.
Izdubite tikvice i semenčice iz njih stavite na dno posude u kojoj ćete ih kuvati.
Punjene tikvice ređajte preko ove smese.

Nadeva za ovu količinu tikvica je mnogo, ali, tako i treba.
Od ostatka mesa, napravite oveće ćufte koje stavite između tikvica, u posudu u kojoj ćete ih kuvati.
Posolite po ukusu, pospite sa malo, sitno seckane sveže, što je bolje, ili suve mirođije, što je opet zimska varijanta, i pospite jednim, na sitne kockice seckanim paradajzom, srednje veličine i prelijte sa 3 dl tople vode.
Kuvajte na laganoj vatri, u poklopljenoj posudi, dok tikvice ne omekšaju, a meso bude kuvano.
Zatim otvorite posudu i ostavite da jelo vri i dalje na istoj temperaturi, sve dok se sadržaj tečnosti u posudi ne smanji do pola.
Dodajte kuvanog paradajza 1,5 dl i ostavite da “baci ključ”( za mlade domaćice, da provri još jednom).

Pospite prstohvatom suvog ruzmarina i servirajte uz pavlaku, ili kiselo mleko.

Napomena: Nemojte mešati jelo, već samo povremeno, s vremena na vreme, protresite posudu!

Ko voli nek izvoli i nek mu je prijatno!

Ko je probao, nije se pokajao!









2 коментара:

  1. Draga Olja, evo vec po drugi put pisem komentar, malo me zbunila dupla provjera da nisam robot :)
    Inace, zahvalna sam za svaki recept sa tikvicama, jer ih kao i ti obozavam, pa sam tako neki dan obavezno nesto napraviti sa njima, te sam ih prvo zapekla u rerni, zatim izvadila i naredjala preko makarona skuvanih al dente, prelila sa klasicnim sosom za pasta asciutta i posula rendanim sirom i zapekla dok se sir nije otopio - jednostavno jelo za sve koji vole mediteransku kuhinju i naravno tikvice ;) A posto volim i jela "na kasiku", ovu tvoju varijantu sa tikvicama pravim u skorije vrijeme :) Lijep pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Leno, blogspot to proverava, po defoultu, ne ja :) Ja puštam sve koji žele da komentarišu. Drago mi je da si bila i da si ostavila ovaj lep komentar i svoj recept. Isprobaću ga ja pa ti se javljam. Ljubac draga :)

      Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)