петак, 30. март 2012.

Simbolika i uticaj boja na zdravlje ljudi


 Za  razliku od pasa, koji žive život u crnobelom svetu, mi imamo privilegiju da živimo u šarenilu boja. Mnogi od nas imaju svoju omiljenu boju i samim tim je sigurno često koriste. Evo kratkih sentenci o simbolici boja i uticaju istih na naše zdravlje.

Crvena boja, mnogi je još  nazivaju i  bojom radosti, simbolizuje uzbudjenje, energiju, strast, ljubav, želju, brzinu, snagu, ali i agresiju i nasilje.
Na naše mentalno, kao i na fizičko stanje crvena boja utiče tako što nam povećava entuzijazam, stimuliše energiju, postiče našu  akciju i  samouverenost i daje nam osećaj  zaštite od strahova i bojazni.

Oranž boja, bliski srodnik crvene boje, simbolizuje energiju, entuzijazam, toplinu, ravotežu i zahtevnost. Na stanje našeg fizičkog i mentalnog zdravlja deluje tako što nas, kao i crvena boja,  podstiče na akciju, hrabri nas u druželjubivosti i stimuliše nam apetit.
Žuta boja simbolizuje sreću i radost, optimizam, vernost, nadu, poverenje, maštu, ali takodje je simbol ljubomore, bolesti, prevare, lakomosti, nečastivosti i kukavičluka.
Žuta boja podstiče našu komunikaciju, aktivira  našu memoriju, stimuliše nervni sistem i mentalne sposobnosti.

Zelena boja je simbol za harmoniju, prirodu i okruženje, zdravlje, dobru sreću, mladost, darežljivost, plodnost, jednostavnost, obnovu i neiskustvo. Zelena boja je takodje simbol zlobe, nesreće, ali i snage.
Ona takodje ima uticaja na naše  fizičko i mentalno zdravlje. Zelena boja nas umiruje, relaksira, umiruje naše strahove, ublažava stanje depresije. Budi u nama osećaj za novim početkom, samokontrolom i harmonijom.

Plava boja simbolizuje mir, smirenost, stabilnost, jedinstvenost, poverenje, istinu, sigurnost, red, odanost, ali i  depresivnost.
 Plava boja smanjuje apetit, deluje smirujuće, hladno i poboljšava našu intuiciju.

Ljubičasta boja simbolizuje kraljevstvo, duhovnost, ceremonijalnost, mudrost, plemstvo, prosvećenje, plakanje, ali i aroganciju i surovost. Ljubičasta boja nas podiže, podstiče kreativnost, smiruje um i nerve i budi osećaj duhovnosti. Veoma je popularna kod adolescenata.Braon boja je boja zemlje koju i simbolizuje, a takodje simbolizuje stabilnost, srce, dom, konfor, jednostavnost, izdržljivost i pouzdanost.
Braon boja na nas utiče tako što nam daje osećaj korisnosti i reda, daje nam stabilnost i povezuje nas sa zemljom. 
Siva boja simbolizuje sigurnost, kao i braon boja, ali takodje simbolizuje inteligenciju, zrelost, praktičnost, tugu, dosadu, mir i staro vreme.

Bela boja simbolizuje čistotu, rodjenje, jednostavnost, mir, preciznost, nevinost, mladost, sterilnost, zimu, sneg, dobrotu i poštovanje. U zapadnoj kulturi simbolizuje brak dok u istočnoj kulturi simbolizuje smrt.
Na naš organizam deluje tako što nam daje mentalnu jasnoću, omogućava nam nove početke, podstiče nas da uklonimo nered i prepreke, podstiče razmišljanje i delanje.


Crna boja simbolizuje moć i autoritet.
Daje nam osećaj neupadljivosti i praznine, ali  i skrivenu snagu za ostvarenje potencijalnih mogućnosti. Tirkizna boja simbolizuje mirnoću, sofisticiranost, ali i žalost. Na nas deluje uznemirujuće i budi u nama očekivanja.

Roze, pink boja, simbolizuje ljubav, romasnu i uzbudjenje.
Bež boja, boja slonovače, simbolizuje mir, zadovoljstvo, jednostavnost i smirenost.


Boja lavande simbolizuje ženstvenost, eleganciju i samilost. 


Boje nam daju mogućnosti da svoje okruženje i svoj život obojimo shodno našim željama i raspoloženju, a ovi redovi su i napisani sa namerom  da nam pomognu u tome.
Neka nam život bude radostan kao crvena, stabilan kao braon boja, siguran kao siva, uravnotežen kao narandžasta boja, jednostavan kao zelena i bela, romantičan kao roze boja, smiren kao bež, maštovit kao žuta, mudar kao ljubičasta, elegantan kao boja lavande i harmoničan kao plava boja neba.

*OljaKa


2 коментара:

  1. Одговори
    1. Drago mi je da Vam je interesantno. Često ni sami ne znamo koliko boje u suštini pokazuju i nas kao ličnost. Meni su omiljene više njih.

      Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)