среда, 20. јун 2012.

O tikvicama - na brzopotezan način


U poslednje vreme nekako i vreme trči ispred mene pa sam počela da ne pamtim neke stvari koje su mi važne, ma koliko one nekome izgledale trivijalno. Skoro pročitah jedan tekst, tema je bila otprilike ne znam da kuvam ili nešto slično, jedne meni drage osobe i evo gde me je već drugi put inspirisala da napišem još jedan post, ali ovog puta na temu kuvanja. Ne da sam ja sad nešto spec pametna na tu temu, već jednostavno da, ako mogu, pomognem onima koji žele, a ne ide im od ruke, kako sami kažu, da kuvaju.

Ona će bolje od mene znati zašto u meni uvek čuči potreba da pomognem, bar ja mislim da to  treba da radim, mislim, da pomažem, svima,  a zašto će ona to znati, pa zato što se razume u zvezde bolje od mene, čak i u moje sopstvene.

E sad, da ne dužim previše, a umem to odlično da radim, napisaću vam danas kako se kuva najlakša čorba od tikvica, neskromno mislim, na celom svetu.
 O ukusu, ne treba raspravljati, a mišljenja sam da je ne samo ukusna već i zdrava onoliko koliko to jesu i same tikvice po sebi.
Kako su sad tikvice preplavile sve pijace, jer im je i vreme, to sigurno neće nikog začuditi što je evo i moja malenkost našla za shodno da napiše koji red na tu temu.

No pre svega samo da se malo podsetimo zašto su tikvice dobre  za našu ishranu?

Tikvice spadaju u nisko kalorično povrće bogato vodom, vlaknima, malom količinom proteina i ugljenih hidrata, vitaminima A, C, K i folatima, kao i mineralima kalcijumom, magnezijumom, fosforom, kalijumom, cinkom  i selenom.
 O značaju minerala na ljudsko zdravlje već sam se osvrnula u jednom svom postu.
Kao povrće sa vrlo malo ugljenih hidrata pogodno je kod redukovane ihrane tj. kod ishrane za smanjenje telesne težine jer, izmedju ostalog spada u sito povrće.
Izuzetno su korisne za smanjenje pojave  letnjih otoka na nogama jer pospešuju diurezu zbog zavidne količine kalijuma.
Tikvice  su veoma dobre za  dijetalnu  ishranu, kako se to kod nas kaže kad neko mora da je na nekoj dijeti. Ipak, ne mogu, a da ne naglasim da reč dijeta u suštini znači zdrava, pravilna, ishrana, tako da, ako koristimo tikvice u svojoj ishrani to znači da poštujemo jedan od postulata takve ishrane.
Kako se ova čorba od tikvica pravi od celih tikvica to je ona tim pre zadovoljila i neka pravila da se koristi povrće u što izvornijem obliku. Ovde mislim na koru i semenke pre svega, što često nije slučaj u našoj tradisionalnoj ishrani.
Mnoge od nas su još bake naučile da se tikvice ljušte pre kuvanja, tačnije gule, da se njihove semenke bacaju i da se tikvice  koriste uglavnom za spravljanje punjenih tikvica sa ili bez mesa, kako ko već voli ili može.
Danas se već uveliko zna da su semenke jedan od najzdravijih delova biljke, svakako ne  svih biljaka, jer su mnoge bogate dostatnom  količinom cinka, jednim od oligominerala, koji nam pomaže da ojačamo svoj imunitet.
Naravno da nećemo za kuvanje čorbe od tikvica koristiti prezrele plodove tikvice, sa već zrelim semenčicama, već samo one od mladjih što je ovde slučaj.

E sad da predjemo konačno na kuvanje te, kako rekoh najlakše za kuvanje, a izuzetno zdrave i ukusne čorbe od tikvica.

               Tikvice po želji, znači bele, prošarano zelene, cukini ili ti zelene, okrugle i koje god,  se dobro operu od svih primesa, zemlje naročito, četkicom za pranje povrća. Otkloni im se peteljka i donji deo i iseku se, kako bi rekla moja baka, na dvoje na troje, što znači kako ko hoće.
 Ako hoćete da vam se skuvaju brže neka to budu sitniji komadi.

U lonac ili šerpu po izboru stavite tikvice, recimo 3 komada srednje veličine za količinu od 2,5 L čorbe, sipajte u to vode do pola, na vrh noža stavite soli i skuvajte   otprilike 10 minuta tj. dok tikvice ne omekšaju.


Mehaničkom pasirkom ispasiramo kuvane tikvice pa u smesu dodamo 3 - 4 komada paradajza srednje veličine isečenog na sitne komadiće – kockice i jednu kafenu kašičicu ulja.


 Dodamo još tople vode i kuvamo još desetak minuta. Posolimo po ukusu i u to dodamo 2 – 3 male, kafene kašičice brašna, integralnog po mogućnosti, razmućenog u malo vode da zagustimo čorbu i nešto više od pola veze sitno isečene,  sveže mirodjije.
Voila! Čorba je gotova.

Ako vam se ne dopada ova skroz na skroz zdrava, prazna varijanta, a verujte na reč izvrsna je, možete dodati pavlake po želji da malo pojačate, omrsite čorbu ili jogurta, čak mleka, što će biti nešto lakša varijanta u odnosu na pavlaku, recimo.
 Takodje možete dodati jedno razmućeno jaje, opet ako želite nešto „jaču“ čorbu.

Eto, to je to. Čitav kunst, što bi rekli Nemci za umetnost.

 Od tikvica se u letnjoj varijanti kuvanja mogu spremiti vrlo ukusni brzopotezni složenci po sistemu „smuti pa prospi“ sa ili bez mesa:). Recepte delim po željiJ


Takodje, tikvice možete puniti i kao čamce, a ne samo kao obične, izbušene, napunjene tikvice, što se da videti na slici u prilogu.

Deca više vole ove čamce od klasično punjenih tikvica. I da, umalo da zaboravim, verujem da će im se dopasti okrugle, loptaste tikvice koje su se skoro pojavile na našim pijacam, a u mojoj bašti odavno.

Onima koji će probati, prijatno, onima koji ne vole tikvice, ipak probajte, ne može da škodi, a korisno je.

Na kraju, hvala mojoj drugarici, zelenookoj R, što mi je dala inspiraciju da sa njom i onima koji žele podelim ovaj post.


2 коментара:

  1. Анониман20. јун 2012. 17:48

    Hvala tebi na receptu a posebno na mnogo toga što si učinila za mene dok smo radile zajedno!

    ОдговориИзбриши
  2. Molim, i u narednim godinama takodje dok nas pamet ne izda, a valjda neće brzo:-)

    ОдговориИзбриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)