субота, 25. август 2012.

Toaleti, kupatila i Feng ShuiU Kini, čak sve do kasnih 90-tih, toaleti su bili napolju, prevashodno zato što se njihov sadržaj koristio kao đubrivo na poljima koja se obrađuju.

Feng Shui nas uči da  živimo u skladu sami sa sobom, sa  prirodom i okruženjem oko sebe. Zbog toga je veoma važno gde se nalaze tzv. nus prostorije u našim stanovima ili kućama.

Bilo bi veoma dobro, što kod nas to najčešće nije slučaj, da ove dve prostorije, kupatilo i toalet budu potpuno odvojene prostorije.

Takođe, smatra se da su prostorije u kojoj se oslobađamo svojih ekskreta (toalet) ili u kojoj održavamo svoju ličnu higijenu (kupatilo), prostorije u kojima se oslobađamo negativne energije.

 Kada se uzme u obzir da produkti našeg  metabolizma ( urin i feces), kao i mrtve čelije epitela
kože ( štroka- nečistoća), kao takvi to i na neki način jesu, onda je svima jasno ovo razmišljanje.

U zavisnosti u kojoj  kompasnoj direkciji se nalazi toalet, ili kupatilo, prema Feng Shui filozofiji imaće uticaja na:
 •  naše zdravlje
 •  ljubav i romansu
 •  položaj u društvu
 •   na blagostanje tj. priliv novca.

Za „tešku“ poziciju toaleta i kupatila smatra se pozicija istih:
 •  naspram ulaznih vrata 
 • u samom centru stana - kuće.

 • Kao „lek“ koji pomaže da se predupredi negativna energija koju takav položaj nosi sa sobom preporučuje se:
 •  bojenje zidova kupatila u nijanse crvene boje
 •  postavljanje ogledala na spoljnu stranu ulaznih vrata od kupatila - toaleta
 • stavljanje na zid neposredno pored kupatila- toaleta slike sa likom ptice ili drveta - šume.

Ovo sve se takođe odnosi ako je pozicija kupatila i toaleta preko puta kuhinje.


Smatra se da kupatilo i toalet treba da imaju prirodno osvetljenje, tj. prozor za prirodno provetravanje, što opet, često nije slučaj u našim stanovima.

Kada je situacija takva protok energije kroz sve prostorije nije harmoničan, a posebno kroz ove prostorije, te se u takvim slučajevima preporučuje stavljanje ogledala na zid kupatila - toaleta u veličini gde se osoba koja se ogleda može videti bar do pola.

Ponekad, ukoliko su ove prostorije enormno male veličine, preporučuje je stavljanje ogledala čak i na plafon istih.

Za dobar Feng Shui u ovim prostorijama smatra se da treba sve u njima da bude ispravno. Tu se pre svega misli na vodovodne i odvodne  instalacije. 
Takođe je od izuzetne važnosti da osvetljenje bude i ispravno i dobro.

Savetuje se da u kupatilo - topalet, koji nemaju prirodno osvetljenje, najmanje 4h dnevno bude neprekidno uključeno veštačko svetlo.

Od izuzetne je važnosti i dobro urađena ventilacija istih kod kojih ne postoji prirodno provetravanje.

Sve ovo utiče da se otpadna energija koja se oslobađa u ovim prostorijama, samom njihovom namenom, neutrališe i da se njeno delovanje na ostale delove stana umanji tj. eliminiše.

Ukoliko su kupatilo i toalet u jednoj prostoriji, veoma dobro bi bilo da je WC šolja bar malo udaljena od kade – tuš kabine.

Ako to nije slučaj prostirka u boji terakote neutrališe ovaj nedostatak.

Preporučuje se takođe upotreba sapun dozatora ili posuda za sapun od terakote.

Veoma je dobro prisustvo žive, sveže saksijske biljke na vodokotliću npr. ili čak u svakom uglu kupatila.


Ukoliko nema prozora na istom ovo je od velike važnosti jer će se npr. dešavati da iste biljke umiru, što je dokaz da su svojim prisustvom upile svu negativnu energiju.

Ako se to desi, zamenite biljke ili postavite vaze od terakote u kojima se nalaze cvetovi crvene boje od svile koje ćete s' vremena na vreme oprati ispod tuša.
Jedna od dobrih biljaka za kupatilo je Lucky Bamboo – srećni bambus.


Zašto se preferira terakota, njena boja i predmeti od nje? 
Zato, jer je u kupatilu „vladajući“ element  voda, a element koji neutrališe previše vode je zemlja, znači, predmeti od terakote kao i boje iste, kao element zemlje.

Od svega je ipak najvažnija ćistoća i red u ovim prostorijama.

Preporučuje se da se povremeno ove prostorije operu vodom u kojoj je rastvorena kuhinjska so, jer to pomaže neutralisanju štetne energije i obogaćivanju novom.

Ulazna vrata od kupatila je poželjno da se uvek drže zatvorena.

Navika, koja postoji kod nnogih, da se poklopac od WC šolje drži otvoren, apsolutno treba da se ukine, što znači da ova mora biti sve vreme poklopljena.


Što se tiče poljskih, ruralnih WC –a, naši seljaci su toliko maštoviti u uređenju istih da ih jednostavno prirodan instikt navede da ih urede i ne znajući da su ispoštovali filozofiju življenja po Feng Shui-u. Svi su oni lepo i uredno okrečeni, sa ili bez sanduka za sedenje, ofarbanih u boji prirode, zelenoj ili braon koje su boja drveta, zemlje, znači nečeg što raste, podmlađuje. Skoro svi imaju otvor na svojim ulaznim vratima i to najčešće oblika srca, što opet povezuje sa zdravljem, čemu je, ako ćemo pravo i namenjena ova prostorija.

Sve ovo kada se sagleda u suštini navodi na zaključak da vodeći računa o ovim, tzv. nus prostorijama, itekako vodimo računa pre svega o svom zdravlju i to na višestruk način, kao i na poboljšanje svog života u  mnogim segmentima.

Ako do sad niste na ovo gledali na ovaj način, možda vam ovi redovi malo prošire vidike, a možda i nešto od svega navedenog sprovedete u delo. 
Ukoliko se odlučite i za ovo drugo, sačekajte, budite strpljivi jer, ako se sećate, a nije zgoreg da vas podsetim,  Feng Shui počinje  da deluje već posle 8 dana od momenta sprovođenja saveta.8 коментара:

 1. Evo, čak i drevni Kinezi pridaju veliki značaj kada su u pitanju molerski radovi.

  ОдговориИзбриши
 2. Opat nešto za mene :) Mi imamo tuš i wc u istoj prostoriji, taman da se možemo u njoj okrenuti, bez prozora, ali zgrada je građena prije više od 100 g, kad nisu wc-i bili u stanu nego ili vani ili na sredini stubišta, pa su u ovom stanu "otkinuli" jedan dio kuhinje za kupatilo. Ali kad je sve drugo i više nego dobro, a podstanar si, onda prihvatiš stan i sa tom manom. Ali dobro je znati za neka druga vremena :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Dugo sam živela u stanu u kojem toalet nema prirodnu svetlost. Uvek sam držala upaljeno svetlo, 24h. U postu sam rekla da je minimum 4h ;) Hvala što čitaš moj blog Mirna :)

   Избриши
 3. Kako neutralisati to sto su vrata spavace sobe tacno naspram vrata kupatila.....pored toga sto ih drzimo zatvorena? A kako se udje u stan ....odmah sa desne strane je kupatilo a sa leve soba?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ulazna vrata od kupatila je poželjno da se uvek drže zatvorena....Savetuje se da u kupatilo - topalet, koji nemaju prirodno osvetljenje, najmanje 4h dnevno bude neprekidno uključeno veštačko svetlo...stavljanje na zid neposredno pored kupatila- toaleta, slike sa likom ptice ili drveta - šume.
   Hvala na poseti blogu :)

   Избриши
 4. Sad vidim da je kod mene uglavnom sve kako treba.Moram samo da spuštam poklopac.Ima logike u svemu.Hvala.

  ОдговориИзбриши
 5. Hvala puno na savetu.....divni ste. A moze li nesto da se stavi na sama vrata kupatila?

  ОдговориИзбриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)