Zima je prošla, a
sa njom i i one zimske „navike“ sedenja u kući i šetanja baš kad se mora;
odlazak na posao, odlazak u nabavku namirnica i kućnih potreba, retki izlasci
do prijatelja..
Malo ko u ovom našem okruženju može da se pohvali navikom svakodnevnog šetanja bez obzira na vremenske, metereološke uslove.
Malo ko u ovom našem okruženju može da se pohvali navikom svakodnevnog šetanja bez obzira na vremenske, metereološke uslove.
Sa dolaskom proleća slika se menja, ali danak
prekomernog sedenja se često oseti dugo, kako u vidu viška kilograma tako i u
slabijoj pokretljivosti ekstremiteta, a ne retko i bolova u istim.
Prekomerno sedenje
ne pogoduje čitavom organizmu, a posebno štetno dejstvo ima na naš lokomotorni
aparat; kosti, mišiće, zglobove i ligamente koji nam, takođe, trebaju do kraja života da bismo živeli
kvalitetno i zdravo.
Hodanje u prirodi
je jedan od najčešćih zdravih vidova rekreacije. Ne iziskuje veliki napor, a
učinak na ceo organizam je veliki. Kretanjem ne samo da održavamo svoju
kondiciju i stanje lokomotornog aparata u zdravoj formi, već i poboljšavamo
cirkulaciju, disanje, ubrzavamo razmenu materija u organizmu, a i mentalno zdravlje, kao i zdravlje u celini podižemo na viši nivo.
Kao i uvek, ishrana
u održavanju zdravlja kostiju i mišića ima veliki značaj.
Pojedine vrste
namirnica posebno pogoduju za njihovo bolje zdravlje i rad.
Namirnice za zdrave kosti i
mišiće
Brokoli,
je povrće koje sadrži mineral kalcijum (Ca) koji je opet
neophodan kostima jer štiti od osteporoze. Konzumiranje brokolija u količini od
250g 2x nedeljno zadovoljava potrebe organizma.
Šampinjoni
- jedan do dva komada kratko dinstanih šampinjona svakodnevno, podižu
radnu sposobnost mišića i jačaju kosti jer u sebi sadrže dosta vitamina
D.
Praziluk
ima u sebi puno magnezijuma ( Mg) koji takođe utiče na rad mišića. Kako
magnezijum pomaže i resorpciju kalcijuma on tim svojim svojstvom jača kosti čime
kao i brokoli deluje protiv osteoporoze. Preporučena količina je 200g 2x
nedeljno.

Kelj je
takođe dobar za jačanje kostiju i mišića
jer u sebi sadrži minerale kalcijum (Ca) i cink (Zn). Količina koja zadovoljava
potrebe organizma je 2x nedeljno po 200g.
Veoma je važno da se namirnice, voće i povrće, jedu što više u svežem stanju,
znači da se što više žvaću. Žvakanjem se između ostalog, vrše pokreti viličnog
zgloba kao i mišića masetera (žvakača) i
ono ne manje važno, koristi se zubik tj. zubi vrše svoju osnovnu funkciju;
otkidaju, seku, sitne i drobe hranu.
Da bi ostali što duže zdravi, osim svakodnevne
higijene usta i zuba, lepota i funkcija istih se čuva i konzumiranjem, opet, namirnica
koje pogoduju njihovoj dugotrajnosti, a to su surutka i kivi.
Surutka u sebi sadrži kalcijum (Ca)
i fluor
(F)
koji štite zube od karijesa.
Pola litre surutke svakodnevno, a sad je ima i
u prahu, zadovoljava ove potrebe.
Voće kivi,
zbog velikog sadržaja vitamina C koji ima blagotvorno
dejstvo na zubno meso (gingivu), treba jesti svakodnevno po 4 komada najmanje u
svežem obliku.
Namirnice koje pogoduju
čišćenju jetre i bubrega
Peršun, sadrži u sebi flavonoid apkol, koji deluje
diuretski, stimuliše rad bubrega i samim tim izlučivanje toksina iz organizma.
Treba ga svakodnevno jesti u svežem stanju kao salatu.
Artičoka, koja se stidljivo, ali lagano pojavljuje
i kod nas, ima takođe diuretsko dejstvo. No, značajnija je njena uloga u zaštiti
jetre, zbog sadržaja flavonoida cikorina koji pomaže
njenu detoksikaciju. Cikorin podstiče proizvodnju žuči
koja opet pomaže kod varenja masti. Artičoke treba jesti 2x nedeljno u količini
od 100g.
Poželjno je jesti
ga 2x nedeljno u svežem stanju, kao salatu u količini od 200g.
Špargle, veoma su bogate mineralom kalijumom
(K)
koji pomaže oslobađanje organizma od štetnih materija. Veoma dobro utiču na sve
probleme sa žuči i jetrom i treba ih jesti 3x nedeljno u količini po 500g.
Zimska ishrana mnogih
zna da bude često veoma jednolična, sa mnogo manje svežeg povrća i voća, a ne
retko obiluje viškom masti što
uslovljava povećanje energetske vrednosti hrane, ali ne i njenog kvaliteta.
Upravo zbog toga su jetra i bubrezi organi koji su najopterećeniji ovakvim načinom
ishrane te stoga spadaju u organe koji u proleće treba očistiti od svih
nagomilanih nus produkata tzv. metaboličke šljake.
Nisam nikad jela špargle... Ima li neko neki dobar recept?
ОдговориИзбришиŠteta je da ih nema kod nas jer su niskokalorijske. Uglavnom se jedu blanš, čak se i preporučuje da se tako spremaju uz neki lep sos. Lepo bi išle uz naš sos od rena npr. i uz neko slabo meso jer su blago povrće. Dobra je i krem čorba od njih koju je moja mama obožavala i luvala kao osasvim običnu krem čorbu od povrća ;)
ИзбришиBrokoli i celer su moji favoriti! Odličan tekst!
ОдговориИзбришиHvala na lepom komentaru Mamai Dete. Izbor vam je izvanredan :)
Избриши