субота, 15. март 2014.

Beč, prestonica Austrije, kao dobro staro vino
U celom svetu poznat kao Wien, Wiena. Jedino ga Mađari i mi, koji smo to preuzeli od njih, zovemo Beč. On je prva inostrana prestonica koju sam  videla, davne 1966. godine. Od tad i sama ne znam koliko smo se puta sreli, Beč i ja. Postoji neka veza između nas, nevidljiva, koja mene vuče da odem opet, stalno.

Koliko li tajni krije ova mala uličica u centru Beča
Kažu da je Beč vaga u horoskopu. I ja sam.  Mošda nas to spaja, mene privlači u taj prelepi stari grad čija svaka ulica predstavlja dragulj za sebe, čak i kad je arhitektonski, možda, savremenije uređena.Iz svakog ćoška izvire istorija proteklih godina. Ipak ta njegova starost ne umanjuje njegovu lepotu. Upravo ta patina mu daje draž i neku tajnovitost, izazov da se vidi i istraži do kraja, što je, čak i samim njegovim stanovnicima apsolutno nedostižno, jer je on uvek drugačiji.

Kud god se okreneš uređena prošlost


 Fasade starih kuća
Ono što mene uvek posebno oduševi je njegova elegancija i sređenost. Beč je uvek čist, okupan, star, a opet mlad, očuvan, lepo "našminkan", privlačan oku iz svakog ugla.


Nema čekanja dužeg od 4 minuta u prosekuAko i iskrsne neki problem u gradu, on gubi na svom značaju jer se njegovom rešavanju pristupa odmah.  Kod Austrijanaca postoji uvek rezervni plan i nema neprijatnih iznenađenja za njegove stanovnike, koje bi predugo trajalo i ometalo ritam življenja njegovih stanovnika i samog grada.
Ulica u Nusdorfu, predgrađu Beča
Svaki put, kada ponovo dođem u Beč, uvek me osupne izgled tih stari zgrada koje izgledaju kao da su, koliko juče restaurirane i okrečene.
Nadzidan deo u skladu sa starom celinom

Ne bih ja da pričam o Beču kao što to rade turistički vodiči, a mogla bih. Želim samo da sa vama podelim neke fotografije koje nisu uobičajene s' obzirom da ljudi koji obilaze neki grad turistički, većinom fotografišu znamenita mesa.

Nusdorf, predgrađe
Moje slike Beča  su one svakodnevne, gradske, životne, ali, ima i nekih bez kojih Beč nije ono što o njemu zna većina ljudi.
U blizini železničke stanice Franc Jozef

I da skratim, za mene je Beč pre svega uvek asocijacija za ČISTO, umiveno, sređeno, doterano, čak i kad je staro.
Stari, ali veoma udoban bečki tramvaj

Sećam se moje bake koja je govorila da i ono što imam staro, misleći na odeću,  treba uvek da bude čisto, lepo sređeno, sve što je rasparano ušiveno i osveženo.

E pa baš to sam shvatila u pravom smislu reči zahvaljujući mojoj prvoj, davnoj poseti Beču, koja se ponavlja i volim da mislim da će trajati, dok je i mene.

Uživajte!
Helden platztDetalj na zidu katedrale Sveti Stefan
Gete i ja

Oni dele flajere za sva kulturna dešavanja u gradu


Ulaz u Belvedere park sa "donje" strane

Ulaz u Belvedere park sa "gornje" strane
Belvedere palata
Detalj iz Belvedere parka
Pogled na palatu Šenbrun sa Glorijete

Palata Šenbrun

Spomenik Mozartu u Burggarten parku
Slavoluk u Šenbrunskom parku, Glorijeta


Prater Stern
Moje omiljeno mesto u Beču- Kunst Haus Wien
Junakinja jedne priče na mom blogu, moja "drugarica" iz Beča, Mia

12 коментара:

 1. Uživala sam čekajući da se i meni dogodi susret s Bečom :)

  ОдговориИзбриши
 2. Aha,Kunst Haus Wien- jesi li pozdravila Lenu?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Lena je moje novo otkrovenje u Beču i moj prvi virtuelni prijatelj pretvoren u stvarnost koji mi je ulepšao ovaj boravak u Beču, a verujem i svaki sledeći. Lena je blagoslov.

   Избриши
 3. Divan post, jako lepo si predstavila Beč, a ja mogu samo da verujem jer niti sam bila, niti ću ikada otići. raduje me što mogu da pročitam tvoja iskustva i sve o ovoj lepoti.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Neno, nikad ne reci nikad i zauvek ;) Ako nešto želiš strasno i mnogo i vizualizuješ svoju želju, obe znamo da se tad te želje i ostvaruju. Ja verujem da će se tebi ostvariti svaka želja, ako je zaželiš jako.

   Избриши
 4. Анониман16. март 2014. 00:58

  Hvala, uživala sam!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Volela bih da ti ovo uživanje pretvorim u stvarnost Zelena ;) Odličan sam vodič kroz Beč ;)

   Избриши
 5. Ju, ju gde ti je pijaca sem ostalih lepota :-) Lepe si slike odabrala i malo vrdnula iz centra to mi se sviđa!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nisam ovog puta išla na pijacu :( Birala sam upravo slike, predele, koje retko ko ide da gleda, jer svi se muvaju i slikaju centar i ono štp je već prepoznatljivo za Beč ;)

   Избриши
 6. Beč je predivan grad. Bio sam samo jedanput, sa turističkom turom i ono što sam vidio je bilo tek toliko da zagrebem površinu. Zato nisam htio na blogu pisati o njemu, jer mi se čini da ne bih mogao da dam cjelovitu sliku ovog grada. Svakako bih se želio vratiti ponovo i upoznati ga bolje, vidjeti predivne vrtove Šenbruna (prošli put sam bio u zimskom periodu) i popeti se na vidikovac, detaljno proći kroz Prirodoslovni muzej koji sam zbog ograničenog vremena uspio samo letimično razgledati i uživati u ostalim čarima ovog grada. Definitivno je na mojoj listi u narednim godinama, samo čekam da se ukaže povoljna prilika u proljetnom periodu. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nisam ni ja videla sve u Beču, a ni sama ne znam koliko sam puta bila u njemu. Uvek ostavim nešto za sledeći put da vidim, a onda iskrsne nešto drugo ;) U takvom gradu bi trebalo živeti da bi se sve videlo, jer Beč je istorija za sebe, a i više. Hvala što čitate moj blog Svetski putniče. Čast mi je.

   Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)