среда, 26. новембар 2014.

Feng Shui za romansu, ljubav ili prijateljstvo /2.
Spavaća soba se smatra najvažnijom prostorijom u jednom stanu - kući iako u njoj provodimo najmanje svog vremena. Ona treba da obezbedi potreban mir i udobnost kako bismo prikupili dovoljno snage za povratak svakodnevnim obavezama u novom danu. Već sam napomenula da je svetlost najvažniji činilac za obnavljanje energije u svakom prostoru, a od posebnog je značaja, kao takva i za spavaću sobu.
Isto tako, položaj kreveta za spavanje je ne manje bitan. 
Najbolja pozicija kreveta je ona u kojoj nam se pruža nesmetan pogled ka ulaznim vratima sobe, bez pomeranja glave da bismo to i postigli. Čovek je najranjiviji kad spava i upravo zbog tog je ovaj koncept od posebnog značaja.

U pojedinim starim kućama postoje grede na plafonu prostorija i one su veoma nepoželjne u spavaćoj sobi, bilo da su uzdužne i da prate liniju kreveta, ili da su, što je još teži aspekt, poprečne. One zaustavljaju nesmetan dotok energije ČI i smatra se da onima koji spavaju ispod njih, pre ili kasnije zdravlje biva narušeno, posebo onih delova tela koji grede "seku".
Iako su donekle "bolje", uzdužne grede nisu dobre, naročito za razvoj ljubavne veze između para koji spava u takvoj spavaćoj sobi jer ih na simboličan način dele.

Ukoliko imate ovakvu spavaću sobu, najbolji način da se rešite ovog nedostatka je spuštanje tavanice  tako da one, grede,  nestanu.
Alternativno se mogu okačiti, između dve grede, bambusovi štapovi povezani crvenom trakom – koncem, što je Feng Shui lek kod ovakvih situacija.


Pojedini praktičari Feng Shuia smatraju da postavljanje ogledala u spavaćoj sobi treba izbegavati. Postavljanjem ogledala u spavaćoj sobi se postiže da izgleda kao da u sobi ima previše ljudi, a to opet nije dobro za razvoj veze između partnera.
Međutim, ima i onih praktičara koji kažu da oprezno povremeno postavljanje ogledala, čak i na tavanicu sobe, u kojem će se odražavati tela para, ima sposobnost da "razbukta" uspavane strasti.
Ukoliko ipak volite ogledalo u svojoj spavaćoj sobi, nemojte ga nikad postaviti naspram samog kreveta.
Razlog je moguće iznenadno buđenje u toku noći, kada postoji mogućnost da od sopstvenog odraza u ogledalu pomislite da je stranac u sobi, ili možda duh.
Za boju zidova u spavaćoj sobi preporučuju se pastelni tonovi crvene i blago veštačko osvetljenje.


Ukoliko ste sami, bez partnera, a želite da ga steknete, najvažnije je da imate postelju za dve osobe što znači, krevet za jednu osobu izbacite!
Spavajte na obe strane postelje!
Postavite dva jastuka, ali jedan pokrivač!
Postavite dve nahtkasne sa dve lampe!
Postavite u JZ (jugozapadni) ugao sobe, na zid, sliku, poster, srećnog para!
Postavite u JZ delu sobe dva objekta ljubavi; jastuke u obliku srca, dve crvene ili roze ruže od svile, dvostruki simbol sreće, figure dva goluba!
Ukoliko želite da imate dobru komunikaciju sa partnerom u SI deo sobe postavite dve žute ruže!
Ovo su veoma male promene koje donose velike pomake svima koji ih primene.

Međutim, ne želimo svi da imamo partnera. Mnogi od nas žele da u svoj život "privuku" srodnu dušu, prijatelja, sa kojim će moći da komuniciraju malte ne kao da se znaju 100 godina. Posebno je ovo izraženo kod starijih osoba koji nemaju želje za intimnim prijateljstvom već samo za druženjem.

Ukoliko želite da u svoj život privučete osobu sa kojom želite da se družite, provodite i da delite prijateljstvo, onda treba da obratite pažnju na SZ sektor svog doma.
Ovaj deo kuće takođe iziskuje dobro osvetljenje, red i čistoću.
Od velike je važnosti da ne zatrpavamo svoj dom nepotrebnim, viškom, stvari, a tome skoro svi postajemo skloni sa rastom godina.

U ovaj deo stana( SZ sektor), treba plasirati lepe, dekorativne, zelene biljke, koje valja dobro negovati. Suva, raščupana, jadna biljka, nema energiju zdrave biljke.
Ukoliko niste ljubitelj cveća, onda se odlučite za neki lep aranžman od svilenog cveća, koje bi s vremena na vreme trebalo oprati, čime mu se vraća prvobitni sjaj i otklanja "ustajala" energija.
Sve napred rečeno, u prethodnom tekstu, a
vezano je  za dnevnu sobu i trpezariju nemojte zaboraviti!

Od koristi bi bilo da u dnevnu sobu, a zarad uspostavljanja bolje komunikacije sa već postojećim prijateljima, ili uspostavljanja novih prijateljstava, plasirate kristalne kugle, možda čak i luster, kao i da za dekoraciju koristite predmete u žutoj boji; žute ruže, žuto sveće, žute vaze.

Ipak, Feng Shui teško može da bilo kog natera da promeni sam sebe. On može da pomogne i pomaže, ali da izađemo iz sebe i da se družimo sa svetom, na tome prevashodno treba da poradimo sami.

Ukoliko ste odlučili da u svoj život pustite novu osobu, nove ljude, primenom ovih sitnih koraka iz Feng Shuia ste učinili iskorak.
Dalje treba da hrabro sledite pokazatelje koji se veoma brzo javljaju i da se ne vratite opet u svoju udobnu fotelju, sami, već sa nekim ko vas drži za ruku i sa kojim ćete deliti dane i osmehe.
Srećno!

4 коментара:

 1. Olja, ti stvarno opravdavaš svoj podnaslov - od svega ponešto. Poučan i zanimljiv tekst. Mi sada malo nešto razmeštamo i nameštamo po kući...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Oo to mi je drago. FSh je vrlo korisno "pomagalo" u životu. Dugo ga izučavam i primenjujem ;)

   Избриши
  2. Ja ga još uvek ne kontam do kraja... ali valjda radim kako treba :)

   Избриши
  3. Ako treba neka pomoć, tu sam :)

   Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)