недеља, 15. новембар 2015.

Sokobanja koja nestaje Ove godine smo ponovo bili u Sokobanji. Već sam nekoliko puta napomenula u svojim tekstovima na blogu da se rado vraćam mestima koja na mene ostave jak utisak. Nekad to bude zbog prirode, nekad to bude zbog  ljudi. Sokobanja je mesto u koje se rado vraćam zbog oba razloga.

Zajedno, stameno, prkose zubu vremena
Neverovatno je koliko se mnogo tog promenilo za ovu "kratku" godinu dana. Izniklo je veoma mnogo novih kuća na mestu gde su nekad bile stare kuće, iz nekih dalekih vremena čak, kuće koje su imale  svoju istoriju i koje su uprkos svojoj starosti sačuvale neki svoj šarm i patinu neprolaznosti.

Iz straha da će, kad opet odem u Sokobanju mnoge od njenih starih kuća nestati ovog puta sam vredno slikala neke od tih  starih spomenika prošlih vremena  sa željom da ih sačuvam od zaborava.U jednoj od tih starih kuća je umro i naš poznati pisac Stevan Sremac, za vreme svog boravka u Sokobanji.
Kada bi crepovi i cigle znali da pričaju, sigurna sam da bismo od ovih kuća koje još odolevaju danku civilizacije,  ljudskom nemaru, pohlepi, ili težnji za boljim životom, ispričali mnogo lepih, tajnovitih, možda neverovatnih priča i ne samo nama za pamćenje, već za vremena i posle nas.

Šćućurena u jednom delu parka, sakrila se od pogleda  Okružena novim kućama čeka još jednu zimu spremno"Sunčana kuća", tako sam je prozvala jer deluje vedro 
Crvena klupa naslonjena na uspomene
Ponosna, mala kuća
Odoleva zubu vremena
Mnoge ispisnice ovih kuća, kojih više nema, zamenile su nove, moderne i udobnije kuće, koje su donele, ili od kojih se tek očekuje neki boljitak.Neke će možda i ostati, jer će se vlasnici možda odlučiti da ih konzerviraju i ostave kao znak sećanja na svoje pradedove od kojih su ih nasledili, a nekima će novo vreme i novo doba ugasiti prag.


"Našminkana" stara vila :) Kad bi znala da priča..
A posle svake šetnje kroz Sokobanju sledi zasluženo osveženje na omiljenom mestu. Domaćinsko, za pamćenje, kao i predeli u okolini Sokobanje.


12 коментара:

 1. Vrlo lepo, Olja!
  Žao mi je tih starih kuća, one imaju dušu. Teško ih je održavati, ali se trudisplati.
  Većini je lakše i jeftinije da ruše i grade nove, naročito kod je cilj privlačenje turista, ali nove kuće su bezlične.
  Volela bih da nekad odem u Soko Banju.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da, nikada nove kuće neće imati toliko duše kao ove koje nestaju. Verujem da ćeš jednom, bar, otići u Sokobanju, a onda ćeš ići ponovo, pa ponovo..

   Избриши
 2. Čini se da ovu sudbinu dele mnoga mesta u Srbiji. Hvala što čuvate Sokobanju od zaborava! :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nažalost, Svet Putovanja, u pravu ste. Volela bih da mogu da bar na ovaj način sačuvam još mnoga mesta diljem Srbije, jer je zub vremena neumoljiv, a ljudi sve manje pamte. Hvala na komentaru :)

   Избриши
 3. Kako prosto deluju ove "vile" u odnosu na one kuće s dušom. Hvala ti Olja.

  ОдговориИзбриши
 4. Bas sam se raznezila.Za Sokobanju i okolinu me vezu mnoge lepe uspomene

  ОдговориИзбриши
 5. Kao sto rece Negoslava, ove stare kucu imaju dusu, a i ti si ovo bas sa puno duse napisala, onako, u tvom stilu :) Mnogo lijepo, Olja :)

  ОдговориИзбриши
 6. Sokobanja je grad iz kojeg sam, vec 10 god. živim u Nišu, ali moje srce je tamo. A Banju ste jako lepo prikazali na fotkama, svaka kuća i vila koju videh su mi poznate,dobro, kao i njihovi vlasnici. Urbanizacija guta banjsku lepotu, nenormalno brzo niču neke nove nazovi vile i ona,kao i mnogi drugi gradovi, oblikuje neka nova vremena, na nama je da ili prihvatimo novine ili sa setom posmatramo sve to novo i moderno, sa nemogućnošću da išta promenimo. Lep post, za koji dan idem kući, slava nam je, pa ću pozdraviti Banju i u Vaše ime!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drago mi je da vi, kao neko ko je rodom iz Sokobanje, mislite da je post dobar. Obavezno pozdravite Sokobanju u moje ime. Želim vam srećnu slavu, u zdravlju, slozi i veselju je slavili u vašoj, mojoj, Sokonbanji :)

   Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)