четвртак, 29. децембар 2016.

Čak i u mirovini jedan deo kolača je samo za mene


Još samo dva dana me deli od Nove Godine i od svih onih novih planova, snova maštanja...
Šta? I penzioneri imaju snove? I penzioneri maštaju? Možda nekome na pamet padnu ovakve misli.
O da. Itekako.
Ima penzionera koji ne sede samo u čekaonicama Domova zdravlja čekajući na preglede, recepte ili samo dolaze da se ugreju i prozbore neku reč sa živim ljudima.

Ima penzionera koji ne broje Bogu dane do svog konačnog izdisaja.

Ima penzionera koji se uredno rekreiraju i vode računa o sebi i svom telu.

Ima penzionera koji se druže u nekim sekcijama za seniore.

Ima penzionera koji putuju, idu uredno na izlete, planinare..

Ima penzionera koji su biljoberi diljem planina naše zemlje.

Ima i onih koji rade, jer su primorani ili su alavi na pare i nikad im nije dosta.

Ima i onih koji rade i izdržavaju svoj “podmladak” koji ne radi, jer “nema posla”.

Ima penzionera koji su bebisiteri svojim unucima iz ljubavi, ali i iz želje da pomognu svojoj deci jer mesta u obdaništima nema ili ovi nemaju para da ih plate.

Ima penzionera koji uredno pomažu oženjenim sinovima i udatim kćerima vodeći im domaćinstvo tj. kuvajući, peglajući itd. radeći sve kućne poslove bez ikakve nadoknade da bi deca mogla “lakše” da žive.

Ima i onih koji rade svoje bašte, okućnice, neki čak poseju i njivu u selu, ako su poreklom sa sela.

Ima i onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem i koji maštaju da im država, ako ništa drugo, bar vrati to što im je uzela.

Ima penzionera koji prevrću svakodnevno kontejnere u gradovima ne bi li u njima našla nešto čime bi se prehranila.

Ima i penzionera koji “prekraćuju” dane blogujući.

Ima u ovoj našoj zemlji mnogo penzionera.
Neka odokativna statistika kaže da ih ima oko milionipo i da samo predstavljaju teret za budžet. S obzirom da se životni vek produžio mogu misliti koliko ovo pada teško mnogima. Ponekad, iskreno i meni samoj, a ja sam penzioner, kako se zovu svi oni koji su odradili svoj radni vek, ali i oni koji su odradili dovoljan broj godina pa ih je neka opaka bolest sprečila da odrade i ostatak, te su postali tzv. invalidski penzioneri.

Za sebe volim da kažem da sam u mirovini. Premda ta reč ne oslikava ni malo moje stanje jer ja ne mirujem ni onoliko koliko bi bilo poželjno mojim godinama i utrošku energije na sve što radim. Otuda i ovi redovi jer sam prvu put rešila ove jubilarne 2016. godine da pohvalim i istaknem sebe samu.

O pa vi ste to rešili da se samohvališete! Zar ne znate da je to jedna veoma ružna karakterna osobina? To treba neko drugi da radi umesto vas. To čak nije ni lepo vaspitanje.

Znate, kad danas neko piše CV za neki konkurs on napiše, nacifra, sve za šta je osposobljen i šta zna da radi i to nikom ne deluje da se taj neko hvali, već da taj neko “prodaje” svoja umeća i svoje radne sposobnosti tamo nekom ko je za to zainteresovan. I što je duži CV šanse za posao su uglavnom veće.

Kako ja nisam u stalnom radnom zaposlenju i kako mi isto ne treba jer sam u mirovini, ne vidim zašto i ja ne bih lepo napisala samo delić onog šta sam uradila u ovoj godini koja odlazi, sa namerom da sebe pohvalim.

Pa čekaj!!! Zar nisi gospođo rekla da pokude i pohvale treba jednako primati!!!
Prve nek te ne rastužuju,a druge nek te ne vesele.

Jesam. I mišljenja sam da je to tačno.
No ipak sam mišljenja da bi mnogima koji razmišljaju u stilu, da bi penzionerima trebalo zabraniti pravo glasa osim ako se ne glasa za ekologiju, s vremena na vreme trebalo pod nos staviti konkretne dokaze, a njih ima još kako, da ima veoma mnogo penzionera koji učestvuju dobrim delom svog života i truda u životu ove zajedničke nam države.
 I kako te penzionere, a i ja sam jedna od njih, prozivaju vrlo često za svašta nešto.  
Evo gde reših da pomazim sebi dušu i da se ispohvaljujem samo za ovu godinu koja odlazi, prvi put u životu. Nadam se ne i poslednji.

Ne treba mi mnogo, samo jedan rečenica.
Nemam nameru, ukoliko ste pomislili, da sad nabrajam koliko je urađenih poslova iza mene ove godine, ali tvrdim da bi i duplo mlađi od njih posustali.

Daleko  više potrebe imam da se zahvalim na svemu što je urađeno i što se izdešavalo u protekloj godini.
Mora da naglasim da sam zahvalna na svemu što sam obavila i da se zaista nadam da će se moji snovi i maštanja za Novu Godinu ostvariti kao i ovogodišnji, uspešno.

Mislim da sve to zaslužujem jer sam vredno radila i jer sam se trudila iz sve svoje snage da sve započeto privedem kraju bez obzira na otežavajuće okolnosti. Njih je bilo i ima, a opet, ko ih nema.

Zahvalna sam što sam imala dobro zdravlje da bih imala energije da sve to i ostvarim.

Zahvalna sam na iskazanom strpljenju kad bi se pojavile poteškoće, a bilo ih je.

Zahvalna sam i na nekim gubicima jer su me naučili da mora da se mirim i sa gubicima, čak i kad nisu fer.

Zahvalna sam za svaku prepreku jer mi je pokazala neki novi put.

Zahvalna sam na sve većoj sposobnosti da prihvatim stvari koje ne mogu da promenim.

Zahvalna sam na svakom minutu predaha koji sam imala.

Zahvalna sam na vremenu koji sam uspela da odvojim da uradim i one poslove koji oplemenjuju moju dušu.

Zahvalna sam na pažnji ljudi prema meni u ovoj stvarnosti koja postaje anempatična.

Zahvalna sam svima koji su došli na moj blog, svaštaricu i potrošili svoje vreme da bi, kako kažem, pročitali moje zapise u trenutku inspiracije.

Zahvalna sam na svim teškoćama koje su pratile ovu godinu koja odlazi jer da ih nije bilo ja ne bih postala jača, izdržljivija, strpljivija..

I na kraju kako bi rekli svi oni koji su u mirovini, samo nek je zdravlja i nek ova sledeća bude bolja, a ja nek dobijem i ostvarim, samo ono što zaslužujem.
 Uvek sam verovala i još uvek verujem da je jedan komad kosmičkog kolača predodređen  samo meni.

A vi, šta čekate?
Zahvalite se na svom delu ovogodišnjeg kolača, a ne smeta ako se i pohvalite.

PS: Slike su kao i uvek sa Google :)



12 коментара:

  1. Zahvalnost i praštanje. Topao i iskren tekst - i nisi se hvalila, samo si iskreno zahvalna za sve što ti je život nekad teže, a neki put lakše dao kao lekciju da umeš i da smeš. :) Srećni ti praznici, Olja :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Meri, na razumvanju posebno, ali i na lepom komentaru. Srećni praznici takođe!

      Избриши
  2. Ako sam išta naučila za vrijeme pisanja bloga, onda je to da blog ne poznaje dobne granice. Svi smo kolege, samo netko sa više, a netko sa manje iskustva. Imaš i te kako pravo da se hvališ! Želim ti uspješnu blogersku 2017., puno novih tekstova, još više oduševljenih čitatelja i bezbroj onih trenutaka kada zatrepere leptirići od ponosa i uspjeha!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mirna, hvala ti na divnom komentaru punom podstreka. Svaki tvoj komentar mi podigne samopouzdanje posle kojeg shvatim iznova, idemo dalje!

      Избриши
  3. Od kolaca najvise volim cosak, a tebi zelim fino parce iz sredine kolaca. Zasluzujes.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja obožavam ćošak, samo od kremastih volim sredinu :) Hvala ti na lepim željama i lepom, slatkom komentaru.

      Избриши
  4. Olja,sa uživanjem sam čitala...
    Još nisam sela da pišem a materijala imam,želju i potrebu imam a i dužnost...jer izgubiće se zauvek ako ga ne napišem.Fali "samo"akcija.Evo plan za 2017. Pusa svima za Novu...2017.g.
    a

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mirka. Raduje me da ti se dopalo. Verujem da ćeš uspeti da kreneš da pišes jer imas puno tog za reći. Ako treba pomoć, tu sam ;)

      Избриши
  5. Draga Olja, ovaj tvoj post mi stoji otvoren već neko vrijeme i u više navrata sam krenula pisati komentar, ali nisam smislila ništa bolje od onog da ti je post fenomenalan. Poticajan, pozitivan i sve što ide uz to. A što je tako posebno u tome što si pisala? Pa ti sama, po onome koliko te poznajem iz svega što pišeš - žena si koja ima u sebi života, energije i mladog duha. Zato kad sam pročitala tvoje riječi o zahvalnosti i pohvalama sebi samoj sam posebno osjetila tu vibru kojom zrači sve što pišeš <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Slavenka, hvala ti na izuzetno lepom komentaru. Drago mi je čuti da se to što pišem razume na pravi način. Imam dosta godina, ali je moj duh zaista vrlo mlad ;)

      Избриши

Radovalo bi me da saznam vaše mišljenje o ovoj temi :)