Malo sam se
našalila sa svojom dobrom prijateljicom kako ću da sednem i da
napišem i ja koji red na temu kafe. Pa još dodah da će to biti
ovih dana oko Vidovdana, ali, ne izdržah baš do tad. Ona je napisala
jedan vrlo opširan i koristan tekst na ovu temu i sad se mislim, šta
mi je trebalo da se nadovezujem na istu temu, al, reč se ne
odriče.
Zašto kafa kao
osvežavajući napitak ima neprikosnoveno prvo mesto kod nas, u ovoj
našoj zemlji?
Kažu, ostala
nam od Turaka. Ima istine u tome, samo, kafa odavno nije u Turskoj
napitak broj jedan. Tamo se uglavnom pije čaj, najčešće od nane (
Mentha piperita), poprilično zaslađen, kao uostalom i turske
poslastice.
Mahom svi znaju
poreklo kafe, tako da ne bih o tome. Ne znam mnogo ljudi u svom
okruženju, a da nije ljubitelj kafe. Premda, ove mlađe generacije
kao da više preferiraju “moderne” vrste kafe tipa; espreso,
kratki ili dugački, nes kafu razne vrste, ajs (eis) kafu, melanž i
druge srodne napitke iz kafe automata. Lično, ne uživam ni u jednom
od tih napitaka tim pre, što za mene oni nemaju ni miris ni ukus
prave domaće, ili tzv. Turske kafe.
Posebno mi se ne
mili ni jedna od ovih modernih, ako se zna da se ni jedan od aparata
u kojima se iste spravljaju ne može da očisti temeljno, a kod mene
sve što ne zadovoljava higijenske postulate nema prođu. Šta da
radim kad sam profesionalno deformisana, ali od toga da pobegnem ne
mogu.
Probala sam
mnoge vrste kafe ali nisam nikakav znalac. Još kako znam da ukus
kafe zavisi od njene čistoće, da li je zaista prava kafa, ili
ima primese surogata tj. jestivih dodataka za kafu.
Prvu kafu sam
popila u svojoj trinaestoj godini, što , kad gledam iz ove
perspektive daje veliki staž od pola veka u ispijanju ovog napitka.
Kafu, kao lek,
za izrazito nizak krvni pritisak, ordinirao je školski pedijatar
meni, ali kao uputstvo mojoj mami, da me ne pušta da izađem iz kuće
pre no što popijem ujutro jednu malu šoljicu kafe.
Sećam se te
moje prve šoljice kafe, kasnije nazvane šećeruša jer je bila
preslatka. Bila je mala, kao pravi fildžan, od belog starinskog
porcelana.
Zavolela sam tu
moju prvu jutarnju, lek kafu i ona je ostala moj nerazdvojni pratilac
sve do danas. Jedino je izgubila svoju prvobitnu namenu. Kasnije se
pretvorila u tzv. budilnik kafu. Unazad jednu deceniju, kafa koju
pijem oko podne, dobila je naziv merak kafa, jer je pijem zbog
uživanja, serbez.
Moja mama je
kupovala sirovu kafu. Pekla bi je u starom pocinkovanom plehu u rerni
od električnog šporeta neprestano je mešajući da zrna ne bi
izgorela. Kuća bi divno mirisala na sveže pečenu kafu. Kasnije
bismo je mleli, samo po potrebi, u starom mlinu na okretanje. Čuvali
bismo je u papirnoj kesi koju bi opet, mama stavljala u za to,
specijalnu metalnu kutiju, da bi se održala suvoća i aroma kafe.
Interesantno je
bilo da je mama u tu kesu, u kojoj je stajala sveže ispečena kafa
obavezno stavljala po jednu kockicu šećera, koja bi, kasnije sam
saznala, skupila eventualnu vlagu iz kafe i koju bi naravno, mama
menjala, uvek, kad bismo mleli kafu za jedno kuvanje. Kockica koja je
završila svoju primenu, bila bi iskorišćena da se skuvana kafa
dodatno zasladi, što znači, pripala bi meni.
Pamtim ukus ove
kockice šećera jer bi poprimila intenzivan miris kafe i moja kafa
je, baš zbog nje, bila mnogo ukusnija.
Ostao mi je u
sećanju i način serviranja kafe u beogradskim kafanama gde je,
šesdesetih godina prošlog veka, bilo sasvim normalno da ljudi
usput, dok šetaju, svrate u kafanu da popiju istu.
Eto, i taj izraz
kafana, vodi poreklo baš od kafe i označava mesto gde se ista može
popiti.
Kafu bi
servirali kako gde, što je zavisilo, verovatno od poslovođe kafane,
a možda i od rapsoloživih materijalnih srestava.
Gosti bi dobijali svoje kafe na posebnim malim poslužavnicima, sa malom džezvom iz koje bi se pušila i mirisala sveže skuvana kafa, a iz koje su sami sebi sipali kafu u šoljicu sa tacnom, uz obavezan ratluk ili kockicu čećara.
Ratluk bi bio uglavnom od ruže, ređe sa orasima. Posuda sa šećerom u kocki bi takođe bila obavezno prisutna na stolu.
Mnogo sam
volela, kao mala devojčica da pijem svoju kabezu i da gledam odrasle
kako ispijaju svoje kafe u kafani, sa uživanjem, lagano, sa malim,
srkučućim gutljajima.
Kasnije sam
shvatila da je to bilo, oni su zvali šik. Mi bismo rekli moda.
Poseban užitak
bi im bilo ispijanje kafa u baštama beogradskih kafana i slučajni
susreti u vidu mahanja prijateljima koji su pored njih, tih kafanskih
bašti prolazili.
Kao što je
danas kul da te vide kako ispijaš espreso u nekom od fensi
beogradskih kafića u Knezu.
Kafa mi je bila
pojas za spasavanje. Kako, upitaćete se?
Pomagala mi je
da ostanem budna na noćnim dežurstvima dok sam radila u bolnici.
Bilo je sasvim normalno da se kafa pije u noćnoj smeni na svakih 2
do 3h, ne bi li se podigao radni elan i smanjilo zevanje.
Isto je bilo
“obavezno” da noćne sestre skuvaju kafu koleginicama iz
jutarnje smene, koje su nastavljale rad posle njih, ove iz
jutarnje smene su to isto radile za one koje su dolazile u popodnevnu
smenu, dok su ove iz popodnevne smene kuvale kafu za noćne sestre.
Zato sam ja ovu
kafu prozvala kafom dobrodošlice.
Interesantno je
setiti se baš te kafe, dobrodošlice. Pričalo se, onda, da u Bosni,
kad dođeš kod nekog, odmah ti kuvaju tzv. bujrum kafu tj. kafu
dobrodošlice.
U Srbiji,
međutim, kafa bi se uvek kuvala na kraju nečije posete i između
sebe, takva kafa bi se nazivala sikter kafa.
Sikter, reč
turskog porekla, onda, odomaćeni turcizam, označava razlaz, kraj
nečeg.
Dugi niz godina
kasnije, morala sam da svojim gostima objašnjavam, ako bih im
skuvala brzo kafu, da je to bujrum kafa.
Istine radi,
dešavalo se to onda kad, osim kafe i slatka, ne bih imala ništa
drugo za posluženje.
Nekad je bilo
posve normalno da male devojčice, pa i dečaci, nauče da kuvaju
kafu što pre.
Jer, nekad je
bilo i sasvim normalno da kad ti neko dođe, odmah pristaviš kafu,
posle čega bi nastajalo ispijanje te kafe i razgovor uz bar još
jednu kafu, posle te prve.
Nekad su ljudi
nalazili vremena da se druže, samo uz kafu. Danas se to izgubilo,
skoro sasvim, a ispijanje, prave, domaće kafe, skoro i da ne postoji
više kao društveni fenomen.
Negde
osamdesetih godina prošlog veka, kad je otvaranje privatnog biznisa,
naravno, ko je mogao, uzelo maha ovde, kod nas, u našoj zemlji,
uhvatila me maštarija da zajedno, sa mojojm najboljom drugaricom,
otvorim, kao, čajdžinicu-kafedžinicu.
Izmaštala sam
ja i kanafas kockaste stolnjake raznih boja na malim stolovima i iste
zavese na prozorima, pa starinske, raspar cvetne komplete sa
šoljicama za čaj ili kafu, tiha, evergrin muzika, asortiman raznih
vrsta kafe; irska, domaća, turska, čajevi kao napitak, ili
lekoviti, servirani kao engleski, ili ruski čaj, a da kuriozitet,
tj. znak prepoznavanja naše čajdžinice, umesto već čuvene
kockice šećera, bude vanilin grancla.
Ma svašta nešto
na tu temu maštasmo nas dve.
Smejemo se, moja
drugarica i ja, danas, kad se setimo toj našoj maštovitoj ideji za
koju nam nije falio ni entuzijazam, ni volja, ni rad, ali nam je
falilo ono najvažnije, novac, dok ispijamo našu merak kafu zajedno.
Dobih na poklon,
od moje mame, divne, male, šoljice za kafu, lady D. Uzalud.
Kafa se danas ne
pije više iz tih malih, fildžan šoljica. Nije to moderno više.
Kafa se sad
ispija iz velikih šolja za čaj. Što veće to bolje.
Proizvođači
kafe trljaju ruke. Povećala se samim tim i potrošnja kafe.
Svojevremeno su
lekari savetovali da se obrati pažnja o količini ispijanja kafe
jer, hoće da povisi krvni pritisak. To se pripisuje prisustvu
kofeina u kafi.
Ipak, danas
skoro svi znaju da crni čaj ima mnogo veću količinu kofeina u sebi
nego što ga ima kafa, kao i da kofein nije baš “podizač”
energije u šta se dugo verovalo. Naprotiv.
Postoje razne
studije o dejstvu kafe na ljudski organizam i nekako su one dosta
zbunjujuće.
Nekako stičem
utisak da je i kafa dobra ukoliko se ispija umereno i dozirano,
znači, bez svake vrste preterivanja.
Otuda je meni
kafa, danas omiljeni napitak koji ispijam sa uživanjem, merakom, a
opet, dođe mi i kao lek za dušu, posebno ako je ispijam u društvu
sa dragim osobama uz “čašicu” razgovora.
PS: Ovaj tekst je objavljen i u "Niškim vestima"
PS: Ovaj tekst je objavljen i u "Niškim vestima"
Pijem je od kako znam za sebe. Ali, dve, tri dnevno. I ne sa svakim. :-) Biram društvo! :-)
ОдговориИзбришиHvala Sneška na komentaru ;)
ИзбришиJa je obožavam ali nikako ne smijem da je pijem pa je zamjenjujem ovim "modernim" kafama sa puno mlijeka. U svakom slučaju, merak je čak i pročitati ovakav članak o njoj. Hvala Olja.
ОдговориИзбришиBilo mi je zadovoljstvo Farah :) Hvala tebi na komentaru :)
ИзбришиSve sam zamislila, stolnjake i rasparne cvetne šoljice... Prava je šteta što se tako često nema novca za prave stvari.
ОдговориИзбришиTekst je baš lep.
Hvala Tajana. Od tebe je ovo vetar u leđa ;)
ИзбришиJa sam bez kafe ko pijana ćurka...ne mogu oči da otvorim..
ОдговориИзбришиPijem je i sama i u društvu...ali samo u dobrom društvu. Inače, radije ću je sama popiti nego sa bilo kim...
Super tekst Olja
Hvala Luna. Tzv. budilnik najčešće i ja pijem sama :(
ИзбришиDivna priča, Olja.
ОдговориИзбришиNa ovim vrućinama meni je dovoljna ona jutarnja, koju u dane vikenda pijem sa mužem, on psle odlazi na posao, a u radne dane mi je dbrodošlica, jer me čeka na stolu.
Draga moja Neno, mnogo volim što čitaš ova moja pisanija i što ti se dopadaju!!! Hvala na odanosti!
Избриши