“Gde
god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi, a drvo je blagorodno, pa će
da nagradi”!
Ukoliko
me pamćenje dobro služi, ovo su stihovi našeg Čika Jove Zmaja,
koji je, što se mene tiče, bio veliki vizionar između ostalog i
zbog ovih stihova.
Ima
mnogo istine u ovim redovima, jer drvo zaista nagrađuje višestruko.
Daruje
jestive plodove, daruje plodove od kojih se proizvode drugi jestivi
produkti, štiti nas od sunca praveći nam preko potreban hlad u
vreme letnjih žega, greje nas, osvetljava nam domove, pišemo
zaboravljena pisma i vezemo reči zahvaljujući njemu, služi kao
sirovina za mnogo tog, a najvažnije, obezbeđuje nam preko potreban
kiseonik za disanje, za život.
Sećam
se, stigli smo žedni, penjući se uz Suvu Planinu, do jedne kote
iznad planinskog sela Oreovac, kod Bele Palanke i prvo šta sam
ugledala na toj livadi, bila je jedna trešnja. Krivih grana,
nevelike krošnje, sa zrelim plodovima crvenožute boje, ne većih od
oblačinske višnje. Začudila sam se, otkud trešnja, ovde, na
planinskoj livadi gde, videlo se po travi, čak i ovce retko dolaze.
Reče mi moj svekar, gorštak, nekada pastir iz istog sela, da ima
mnogo voćki u planini, posebno duž planinskog “puta” ka selu
Šljivovik.
Od
toga, reče on, kalemio sam skoro svaku drugu sam, ne bi li plodovi
bili lepši i ukusniji. Ima šljiva, krušaka, višanja, kako vidiš
trešanja, a ovu ovde, zovemo rušt. Nađe se i po koja kajsija, ona
stara sorta, šeftalija, a orah, leska i dren, su uobičajeni
stanovnici ovog kraja kako u samom selu tako i u planini. Sva ta
stabla su naša, zajednička i dobro dođu i putnicima namernicima,
što smo mi upravo sad i pastirima koji vode svoja stada na ispašu
u toku dana.
Nabrah
nekoliko komada, da se osvežim. Moji klici navališe na plodove koji
su bili toliko slatki da još uvek i danas, posle više od trideset
godina pamtim ukus te trešnje.
Tad
sam prvi put shvatila pravi značaj drveta u prirodi.
Kad
smo se sa Stare Karaburme preselili u blokove kraj Save, prvo što
sam primetila je mnogo stabala voćaka. Krajputaša, kako sam ih
sama nazvala. Mnoge od njih su bile ostavljene da rastu čak i u
sređenim drvoredima kanadske topole, japanske trešnje ili sibirske
breze, kojima je gradsko zelenilo pošumljavalo iste. Bilo je među
njima najviše stabala jabuka, ali našla se tu i pokoja kruška.
Sećam
se, da sam viđala decu, da ih beru, kad sazre, čemu sam se posebno
radovala.
Bilo
je to pre više od dvadeset godina.
Ove
godine se desilo da smo se zbog nekih porodičnih događanja ponovo
vratili u Beograd. Uobičajeno je, poslednjih godina, da smo zimi
ovde, ali da od proleća do kasne jeseni boravimo u našoj seoskoj
kući, u Banatu.
Na
putu koji vodi preko travnjaka, do moje velike prodavnice u kojoj
redovno kupujem, u jednom uglu ima više stabala drveća od kojih su
dve jele i jedan bor. Četvrto stablo je bilo belogorično,
ogoljeno, tako da nikad nisam mogla da odgonetnem koje je.
Ovog
proleća kad je olistalo, shvatih da se radi o prelepom, široko
razgranatom, raskošnom stablu belog duda.
Onako
ušuškano između zimzelenih vitkih jela i visokog bora, izdvajalo
se svojom lepotom, ali i svežim, dozrelim, slatkim plodovima
početkom juna meseca. Na tom travnatom proplanku zimi se deca
sankaju jer ima lep, nagib, a i zaštićeni su od javnog saobraćaja.
Leti se tu igraju loptom i ne malo sam se začudila da niko od njih
ne bere dudinje.
Za
vreme mog detinjstva svi smo se, skoro “otimali” o plodove ove
voćke i sasvim sigurno se može reći da je meni, ali i ostaloj
deci, spadala u omiljene.
Nekad
je skoro svako dvorište gradske periferije krasila ova voćka. U
dvorištu moje bake smo imali čak dva, beli i crni dud. Ja sam
volela oba, mada, možda nešto više crni jer sam se više smejala
zbog njega.
Naime,
mi deca jeli smo crne dudinje neumorno, a onda bismo se jedni drugima
plazili da bismo videli čiji je jezik tamniji. Crni dud ostavlja
svoje tragove po sluzokoži jezika, ali i po odeći. Ipak, niko nas
nije grdio zbog toga, jer su onda, oni dobri, starinski, domaći
sapuni skidali sve fleke sa odeće.
Danas,
nisam sigurna da mnoga deca znaju šta je dud, a posebno kakvog je
ukusa.
Jednu
od najprometnijih ulica na novoj Karaburmi krasi više stabala
višanja i trešanja. Jedna divna trešnja sa plodovima crne boje,
koji se smatraju nazdravijima, raste čak u jednom školskom
dvorištu. Ostalih više stabala, postiglo je visinu do čak,
četvrtog sprata zgrada pored kojih rastu, dok su im stabla debela, a
grane masivne i otežale od ploda.
Niko
ih ne bere. Svakodnevno perači ulica uklanjaju tragove otpalih i
istrulelih plodova sa trotoara ispod stabala.
Verujem
da će mnogi reći; A kako da beremo i jedemo voće koje raste tamo
gde ima prevelike koncentracije izduvnih gasova?
Zna
se da je poželjno, a i ispravno, sejati, saditi, brati i jesti
jestivo bilje samo ukoliko raste minimum 300 metara udaljeno od
saobraćajnice.
Živimo
u, na žalost, veoma zagađenoj životnoj sredini. Vrlo često
poreklo svega što jedemo ne znamo, jer ne znamo kolika je
zagađenost i kontaminiranost nepoželjnim tvarima svega što
kupujemo za ishranu.
Sasvim
je normalno, da samim tim ne konzumiramo gradske voćke,
“krajputaše” i da svesno ne dodajemo još zagađene hrane u svoj
organizam.
Ipak,
kad vidim sve te voćke, bude mi žao. Zar je moguće da su postale
samo ukrasi grada u doba svog cvetanja?
Da
li bismo ih jeli u “ne daj Bože” situacijama?
Zašto
se neko, ko je zadužen za brigu o javnom zdravlju npr. ne potrudi i
ne izmeri zagađenost tih voćki, jer je ona, možda, u granicama
normale?
Ono
što znam, jer sam videla, sve ove voćke i dalje beru oni koji imaju
najmanje, ljudi koji skupljaju sekundarne sirovine i pretražuju
kontejnere, kojih ima sve više ovih poslednjih godina.
I ja sebi postavljam cesto ta pitanja, kada prodjem tako pored vocki koje niko ne bere. Veoma lijep tekst, Olja! Lijep pozdrav :)
ОдговориИзбришиHvala Leno na komentaru. Mislimo isto ;)
ИзбришиKako su se zagadile te voćke, valjda smo mi sami još gori i gorči. Lepo i nadahnuto Olja.
ОдговориИзбришиHvala Vera na komentaru. Mislim da si u pravu.
ИзбришиŠto više godina imam, sve se više sećam detalja iz detinjstva. Valjda to tako ide. Podsetila si me na dudove u majdanpečkom parku koje sam s društvom "brstila" kao klinka :) Moja se deca ne bi usudila da uberu i pojedu neku voćku s drveta...
ОдговориИзбришиEh da, Sue St, zaboravila sam na te parkovske dudove koje sam i ja brstila kao dete, a posebno one, ukrasne, žalosne ;) Hvala ti na komentaru draga.
ИзбришиJa bogami uberem voćku sa tog drveća pored puta zasadjenog za putnike namernike.Nekad samo obrišem malo jabuku i zagrizem i baš mi prija.Do sada mi se ništa loše nije desilo.Možda zato što ne preterujem .Tu voćku je neko zasadio da se putnici okrepe.Možda je prašnjava i zagadjena od izduvnih gasova ali sigurno nije nekoliko puta prskana.
ОдговориИзбришиMilice, dok smo živeli u blokovima, sve do jedne voćke sam probala i mogu ti reći da su bile super. Naravno, u pravu si, bez preterivanja ;)
ИзбришиDivna priča.
ОдговориИзбришиJa sam rasla kod babe i dede ispod jednog velikog belog duda, koga danas više nema, mada ujak gaji neke nove savremenije voćke. Nema ni kruške "lubeničarke" koju sam takoše obožavala, zbog ukusnih plodova i ružičaste boje ispod kore.
Hvala Olja!
Neno, veliko mi je zadovoljstvo što ti se priča dopala :)
Избришиsad si me pdsetila na mpoju krusku lubenicarku u mojoj basti koje vise nema.Akad sam bila klinka jela sam ih dok i ne sazru.
ОдговориИзбришиMi smo kao klinci mnogo više jeli voća nego što to danas ova deca jedu Domina, ali, imali smo, kako si kazala bašte, a oni, često nemaju ;)
Избриши